Uroš Čufer, Karl Erjavec, Tomaž Gantar, Uroš Grilc, Igor Maher, Roman Jakič, Tina Komel, Anja Kopač Mrak, Jernej Pikalo, Senko Pličanič, Stanko Stepišnik, Gregor Virant in Dejan Židan so ministrice in ministri v novi vladi, ki jo je sestavila Alenka Bratušek.

Ministrska ekipa nove predsednice vlade Alenke Bratušek je včeraj v državnem zboru dobila visoko podporo. Zanjo je glasovalo 52 poslancev, proti jih je bilo 35 (vseh šest poslancev SLS, vsi štirje iz NSi in 25 poslancev SDS). Takoj nato je enajst ministrov in dve ministrici nove slovenske vlade priseglo, premierka pa se je zavezala, da bo šla čez leto dni po zaupnico v parlament. »V ekipi smo tri ženske, trije magistri in šest doktorjev znanosti. Dovolj smo stari, da vemo, kako se svet vrti, in dovolj mladi (povprečna starost je 46 let, op.p.), da še vedno verjamemo, da ga lahko spremenimo,« je ob tem dejala Alenka Bratušek, prva ženska na tem položaju doslej.

Pred razpravo o ministrski ekipi je padla senca na novega infrastrukturnega ministra Igorja Maherja iz Državljanske liste, saj je na Obali lastnik na črno zgrajenega objekta na najboljšem kmetijskem zemljišču. Če bi se potrdilo, da je ravnal protizakonito, bi bil prvi član vlade Alenke Bratušek, ki bi moral odstopiti. Nova vlada bo imela ustanovno sejo že danes, na njej bodo imenovali nekaj državnih sekretarjev in sekretark ter vse tri podpredsednike vlade. Po naših informacijah bodo to Dejan Židan, zamrznjeni predsednik DeSUS Karl Erjavec in Gregor Virant. Z imenovanjem nove vlade je sinoči Zoran Janković nepreklicno odstopil s položaja predsednika Pozitivne Slovenije, sinoči pa je potekel mandat ministrom Janševe vlade, zato se nekateri med njimi vračajo med poslance. Janez Janša in Radovan Žerjav sta se tej možnosti odpovedala.

Ograj ni več, protestniki so še

Preden je državni zbor začel izredno sejo, na kateri so poslanci glasovali o listi ministrskih kandidatov, jih je pred parlamentarnim poslopjem pričakala skupinica protestnikov, domnevno privržencev SDS, ki so prinesli s seboj transparent z napisom Ta vlada je plagiat. Nekaj več protestnikov se je zbralo zvečer, takrat iz vrst različnih vstajniških skupin, ki so novi vladi vzklikali: »Oblast ljudem, ne pa strankam. Nihče nas ne predstavlja. Vsi ste gotovi.«

Želeli so povedati, da se ne strinjajo niti z novo vlado, »ker zgolj nadaljuje politiko prejšnje, spremenilo pa se ne bo nič. Protesti se bodo vsekakor nadaljevali, saj spremembe morajo biti,« so napovedali. In s tem demantirali poslanca SDS Jožefa Jerovška, ki je po tem, ko so iz okolice državnega zbora po več mesecih odstranili zaščitne ograje, ki so stavbo varovale pred protestniki, sklepal, da z imenovanjem nove vlade razlogov za proteste ni več. »Ograje okoli DZ so odstranjene. Bil je neki dogovor med sedanjo politično opcijo in civilno družbo, torej vstajniki, da ne bodo več protestirali zoper vlado,« je modroval Jerovšek.

Skrbijo jo izjave Janeza Šušteršiča

Alenka Bratušek, ki je bila včeraj deležna plazu kritik opozicijskih poslancev, češ da premierski nalogi ne bo kos in da si je izbrala slabe ministre in ministrice, je napovedala, da bo poleg ekonomskega posebej pozorna vsaj še na tri področja: na položaj mladih, na vlaganja v raziskave in razvoj na vseh področjih družbenega življenja ter na vlogo žensk v družbenem življenju. »Naš čas prihaja,« je ocenila. Prvih finančnih ukrepov včeraj še ni napovedala, pričakuje pa, da ji bo Janez Janša ob primopredaji, ki bo danes ob 9. uri, tudi v konkretnih številkah podal  stanje vsaj v državnem proračunu. Jo pa skrbijo besede bivšega finančnega ministra Janeza Šušteršiča. »Glede na to, da ta ekipa še ni naredila nič in nam že grozi, da bomo morali po pomoč, se sprašujem, kaj je zapustil,« je po izvolitvi vlade povedala nova premierka.

Neodgovorno se ji zdi tudi to, da vlada, ki odhaja, kadruje, kot je v zadnjih dveh mesecih kadrovala vlada Janeza Janše. A je svojo napoved izpred dveh tednov tokrat Bratuškova malce omilila, ko je dejala: »S kolegi smo se dogovorili, da bomo te stvari najprej pregledali. Naša zaveza pa je, da  se bomo, preden kar koli naredimo, s temi ljudmi pogovorili.«

Okarala Ljudmilo Novak

Čeprav se je premierka odločila, da se na ostre kritike svoje ministrske ekipe ne bo odzivala, je pri Tini Komel, novi ministrici brez listnice, pristojni za Slovence v zamejstvu in po svetu, včeraj naredila izjemo. K temu jo je spodbodla izjava Ljudmile Novak, predsednice Nove Slovenije, ki je bila na tem položaju doslej. Novakova je glede svoje naslednice namreč dejala, da bi moral to nalogo opravljati nekdo, »ki nosi slovenstvo v srcu, ne nekdo, ki se opredeljuje za pripadnika italijanske narodne skupnosti«.

Bratuškova je Novakovi takole vrnila: »Rada bi prejšnji ministrici povedala, kako nedopustno in onstran vseh civilizacijskih standardov je tisto, kar se ji je zareklo glede Tine Komel. V sosednji državi, bodoči članici Evropske unije, je zaradi podobne opazke gorečneža o aktualnem ministru reagirala pravna država, ta gorečnež pa se je tudi javno opravičil. Zato vam javno povem, da v moji vladi nikoli, ampak res nikoli ne bomo nikogar ocenjevali po rodu, temveč po tem, kaj in kako dela.«

Črna gradnja infrastrukturnega ministra?

Včerajšnje dogajanje je pokazalo, da bo imela nova premierka še veliko skrbi tudi zaradi svojega ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja, ki izhaja iz Državljanske liste. Mediji so namreč razkrili, da je na Obali lastnik na črno zgrajenega objekta na prvovrstnem kmetijskem zemljišču, ki ima svojo hišno številko. Maher se je včeraj branil, češ da je objekt s statusom ilegalne gradnje že kupil, in to pred enajstimi leti, a bo moral svojo nedolžnost v tej zgodbi še dokazati.

Poslanec Pozitivne Slovenije Roman Jakič pa je med potekom izredne seje imel opraviti s sodnimi organi. Na okrožno sodišče je vložil tožbe, ker je menil, da mu je bila med sejo kršena pravica do komunikacije in zasebnosti. Medtem ko je sedel na svojem poslanskem sedežu in na tabličnem računalniku bral elektronsko pošto, mu je namreč želel neznanec z balkona sejne dvorane pri tem delati družbo. Posnel je fotografijo z vsebino te pošte, ki se je nanašala na kadrovanje na ministrstvu za obrambo, kamor se bo Jakič danes vselil kot novi minister, fotografija pa se je kmalu znašla v Reporterju.