Že ko je Jaka Rus kot prvi predskakalec varno pristal pri 132 metrih, se je vodja tekmovanja Jelko Gros vidno oddahnil, nato pa bil na preizkusu letalnice iz poleta v polet bolj zadovoljen. »Srce mi je razbijalo precej manj kot lani, ko sem bil prvič v vlogi tekmovalca, ki prvi preizkusi letalnico. Ob mojem poskusu me je še malo cukalo v zaletni smučini, zato sem imel težave z ravnotežjem, a so jo skakalci za menoj hitro zvozili. V drugi seriji je bilo že vse v najlepšem redu in sem že užival. Letalnica je varna za dolge polete proti 230 metrov in morda še malo dlje, ki pa se jih je treba lotiti z veliko spoštovanja,« je povedal Jaka Rus, pravi specialist za zahtevno vlogo predskakalca. V tej vlogi je bil že letos v Engelbergu, na novoletni in nemški turneji ter svetovnem prvenstvu v Predazzu.

Del 13-članske slovenske zračne eskadrilje, ki se bo podala v današnjo zračno bitko, si je že včeraj dopoldne z zanimanjem ogledal preizkus letalnice. Zgodaj popoldne so v Kranjski Gori v popolni zasedbi stopili pred novinarje tako, da jih je tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc razvrstil po abecednem redu. Slovenska ekipa, v kateri iz prvokategornikov zaradi slabe forme manjka Jaka Hvala, je z izjemno Roberta Kranjca in Jerneja Damjana še zelo mlada, Anže Semenič in Rok Justin sta debitanta na poletih. »Kranjec, Prevc in Tepeš imajo nastop na tekmi v petek zagotovljen vnaprej, saj so v posebnem točkovanju poletov v prvi deseterici. Upam, da se jih bo izmed preostalih desetih čim več uvrstilo na tekmo v petek. Imamo veliko talenta, a ta ni dovolj, zato bo treba trdo delati in izboljšati še marsikaj, če želimo biti še višje. Glede na zaostanek v točkovanju za mali globus v poletih Kranjec nima druge izbire, kot da dvakrat zmaga,« je bil odločen selektor Goran Janus, ki je bil včeraj zasut z medijskimi obveznostmi.

Robert Kranjec je dobro razpoložen najprej izpolnjeval želje fotoreporterjev in nato novinarjev. Po tradiciji si je privoščil sprostitev in umiritev v savni (naredil jo je tudi v domači hiši), pri čemer zelo spominja na nogometnega selektorja Srečka Katanca. Zvečer se je Leteči Kranjčan razveselil še prihoda psa Ozzyja, ki spada že v tradicionalni ritual njegovih planiških predstav, za nameček je vesten čuvaj svojega gospodarja. »Motivacija je vrhunska, tisti del energije, ki še manjka, bom dobil od gledalcev. Forma je takšna, kot sem si jo želel. Sem veliko bolj miren kot lani, čeprav znova prihajam s tretjim mestom iz Osla. Glede malega globusa nisem vrgel puške v koruzo, saj raven skakanja Schlierenzauerja ni več takšna, kot je bila pred skandinavsko turnejo. V Oslu je zmagal, ker je izkoristil ugoden veter. Prvi dan bo po tradiciji namenjen premagovanju samega sebe, da iz sebe spraviš strah in adrenalin, od petka naprej pa bom užival,« je povedal 32-letni Robert Kranjec in se pozanimal, kdaj je v petek začetek nogometne tekme Slovenija – Islandija, da bo pred televizorjem navijal za Katančevo četo.

Če je Prevc po vrnitvi iz Osla hodil po sprejemih, je bil Jurij Tepeš na bolniški zaradi viroze in bronhitisa, zato je imel težave z dihanjem. »Tudi če bi se v Oslu uvrstil na tekmo, od mene ne bi bilo nič, saj sem se že pri obeh skokih za trening počutil tako slabo, da sploh ne vem, kaj sem počel in kako sem se spustil po zaletišču,« je pojasnil Jurij Tepeš, ki je po slabem nastopu v Lahtiju razočaran hotel že odpotovati domov, nato pa je prišlo do velikega preobrata o osmim mestom v Kuopiu in sedmim v Trondheimu. »Do petka se bom že sestavil. Kranjec je v takšni formi, da ga bo zelo težko prehiteti,« je dodal Tepeš.

Danes v Planici, ob 9. uri: trening, prva serija, ob 10. uri: trening, druga serija, ob 11. uri: kvalifikacije.