Trebnje. Trebanjski župan Alojzij Kastelic se je te dni spet znašel v primežu kriminalistov. Po neuradnih podatkih naj bi preiskovali sum kaznivega dejanja nedovoljenega prejemanja daril, šlo pa naj bi za domnevno sporne transakcije Županovega kluba za razvoj Trebnje. Kriminalisti naj bi preiskovali tudi domnevno sporne posle med trebanjsko občino in podjetjem GOP Mirna še iz leta 2007, ko je občina podpisala pogodbo z GOP o čiščenju odpadnih voda v Mirni in okolici. Vse skupaj smo želeli preveriti pri županu Kastelicu, vendar je njegov telefon včeraj zvonil v prazno.

Policija je začela preiskavo na trebanjski občini na podlagi poročila komisije za preprečevanje korupcije (KPK), kjer so potrdili, da so zadevo v zvezi z Županovim klubom obravnavali in jo tudi predali policiji in računskemu sodišču. Polona Osrajnik iz KPK nam je potrdila, da obravnavajo tudi domnevne nepravilnosti v zvezi s podjetjem GOP Mirna, vendar postopka še niso končali, zato o podrobnostih ne morejo govoriti. Na novomeški policijski upravi smo izvedeli, da predkazenski postopek poteka in da kriminalisti zbirajo obvestila in druge dokaze, o svojih ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno tožilstvo. Po naših neuradnih podatkih naj bi policisti na občini opravili nekaj razgovorov in prevzeli določeno dokumentacijo, hišnih preiskav pa menda ni bilo.

Po javno dostopnih podatkih je bil Županov klub za razvoj ustanovljen leta 2010, članov nima. Sodeč po spletni strani Supervizorja je klub septembra in oktobra 2011 od občine Trebnje prejel nakazilo v skupni vrednosti 500 evrov. Po neuradnih informacijah časnika Delo naj bi izvajalci v zameno za posle z občino Kastelicu prek Županovega kluba nakazovali denar, v primeru GOP Mirna pa naj bi Kastelic izrabil svoj uradni položaj in podjetju omogočil protipravno premoženjsko korist.

Kot je znano, je bil Kastelic julija lani obsojen na pogojno kazen sedmih mesecev zapora zaradi zlorabe uradnega položaja. Sledili so številni pozivi k odstopu, zadnji na marčevski seji občinskega sveta, kjer pa so se svetniki odločili, da bi bil odstop župana ta trenutek neprimeren, saj bi morali v tem primeru izvesti predčasne volitve, to pa bi občino stalo približno 100.000 evrov. Tega si občina ne more privoščiti, zato so svetniki izglasovali sklep, da naj župan odstopi pol leta pred iztekom mandata v prihodnjem letu, saj zakon dopušča, da v tem času občino vodi podžupan.