Ljudje vse pogosteje prepoznavamo in prisegamo na alternativne metode in naravna zdravljenja. Znanost je do danes že potrdila (na primer pri preizkusu s placebom), da človeško telo ni samo stroj, ki bi ga lahko servisirali podobno kot naše jeklene konjičke, temveč je delikatni instrument, ki ga ne moremo obravnavati ločeno od uma.

Po nekaterih podatkih se je že pred 5000 leti iz Tibeta na Japonsko, Kitajsko, v Indijo, Egipt, Rim in Grčijo preneslo znanje o življenjski energiji, ki je prisotna v in tudi zunaj nas. Po vzhodnjaški filozofiji imamo vsa živa bitja ne le fizično telo, kot ga razume zahod, temveč tudi energijsko, čustveno in mentalno telo. Težava, ki se pokaže na fizičnem telesu, je pogosto posledica težave na mentalnem ali čustvenem telesu (kaj čutimo in o čem razmišljamo). Po podatkih AMA (American Medical Association) vsaj 85 odstotkov bolezni izvira iz naših čustev (zavestnih in podzavestnih).

Proti sebi delujemo z negativnimi čustvi, ki jih včasih tako potlačimo, da se jih ne zavedamo več, in z miselnimi vzorci, s katerimi nas hrani družba. Nerazrešena, potlačena in negativna čustva zavirajo pretok življenjske energije (chi, prana), kar se lahko manifestira kot depresija, žalost, osamljenost, na fizičnem nivoju pa kot bolečina ali bolezen.

Odpravlja negativna čustva

Metoda EFT temelji na domnevi, da je vzrok za negativna čustva motnja v energijskem sistemu telesa. Metoda EFT (metoda doseganja čustvene svobode) služi kot orodje za reševanje neprijetnih čustvenih in z njimi povezanih telesnih težav. Izhaja iz akupunkture, ki velja za eno najstarejših metod zdravljenja. Pri metodi EFT namesto zbadanja z iglami s prsti tapkamo po akupunkturnih točkah, ki so povezane z glavnimi energijskimi meridijani (vodniki življenjske energije), med tapkanjem pa se osredotočimo na natančno določeno težavo. Namesto izraza EFT v Sloveniji pogosto uporabljamo kar besedo tapkanje.

Na prvi pogled je metoda tapkanja čudna, saj ne obstaja nič podobnega, kar bi že poznali in s čimer bi jo lahko primerjali. Kljub temu pa je EFT v zadnjih dvajsetih letih dosegel veliko število ljudi, po nekaterih podatkih naj bi tapkalo že več kot 10 milijonov ljudi po vsem svetu. Pred nekaj leti je EFT prišel tudi v Slovenijo, različne izkušnje z njim imajo že mnogi.

Izpopolnjena metoda

Metoda se je v zadnjih dvajset letih izpopolnjevala. Osnovni nivo tehnike EFT lajša samo simptome. Temeljni postopek EFT je tako preprost, da ga lahko izvajate sami. Marsikaj se lahko naučite iz brezplačnega priročnika, ki ga najdete na spletu, in iz brezplačno dostopnih videoposnetkov. Preproste težave, kot so na primer strah pred kačami, pajki, višino in podobno, lahko pogosto odpravite sami.

Osnovni nivo je pomemben del celote, saj nam daje podrobno informacijo, kje oziroma kako se manifestira naša težava. Če uporabljamo samo osnovni nivo, težave morda ne bomo odpravili v celoti ali pa se bo čez čas vrnila. To je osnovni vzrok za nezaupanje v EFT.

Naše težave, čustvene in fizične, so kot drevesa, zakoreninjena v našo podzavest. Če podiramo drevo tako, da ščipamo korenine, lahko preščipnemo eno samo, pa se drevo posuši. Drugič jih moramo preščipniti več, dokler ne najdemo tiste prave, zaradi katere bo drevo padlo. Tak pristop ima poglobljena metoda, ki je bila predstavljena šele pred kratkim. Z njo lahko odpravimo tudi vzrok naših težav, za kar je potreben predvsem pravilen pristop. Kadar se težava pojavlja pogosto ali zelo intenzivno, je pomembno, da tehniko EFT izvajate z izkušenim svetovalcem, ki vas bo varno vodil skozi proces odkrivanja podzavestnega vzroka težave. Težava izgine, ko odpravite vzrok, saj z njim izgine tudi energijska motnja v čustvenem telesu. Zdravo čustveno telo zagotavlja dovolj velik pretok življenjske energije v fizično telo, da ga ozdravi.

Mag. Vlasta Kuster je certificirana svetovalka za EFT, več informacij o EFT in brezplačni priročnik je na voljo na spletni strani www.vlastakuster.si.