Predsednik strokovne komisije stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva Marjan Premik je na novinarski konferenci poudaril, da stomatološka sekcija in odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije želita ob tem svetovnem dnevu opozoriti javnost o dejstvih ustnega zdravja pri nas.

Ustne bolezni so po njegovih besedah četrta najdražja skupina bolezni za zdravljenje. Samo zobni karies prizadene veliko odraslih, predvsem pa otroke, in ostaja ena najbolj razširjenih kroničnih bolezni.

Opozoril je, da je rak ustne votline na osmem mestu po pogostosti med raki v EU in eden od najdražjih rakov glede zdravljenja. V Sloveniji pa je ta oblika raka na šestem mestu. Letno pri nas odkrijejo 250 novih bolnikov z rakom ustne votline, od katerih se jih 50 konča s smrtnim izidom, je povedala namestnica predsednice odbora za zobozdravstvo Diana Terlević Dabić. Kako pomemben je izid zdravljenja od zgodnje diagnoze pa pove podatek, da 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah.

Zato je po njenem mnenju izjemno pomembno osveščanje prebivalstva o pomenu rednih pregledov pri zobozdravniku kot najboljši preventivi za zgodnje odkrivanje patoloških sprememb v ustih. Glavni problem je namreč, da rizični bolniki (kajenje in alkohol sta glavna rizična dejavnika) ne hodijo na preglede.

Premik opozarja na potrebo po ekonomskem modelu ustnega zdravja, ki bo usklajen s stroko. Pri tem pričakuje sodelovanje in partnerstvo med zasebnim in javnim sektorjem ter nov model ustnega zdravja (strategijo), ki bo omogočal večjo dostopnost do oralnega zdravja.

»Politika zdravja je dolgoročna, medsektorska in jo gradimo na zdravju. Naše prioritete so jasne, to so promocija, preventiva, zgodnje odkrivanje in zgodnje zdravljenje bolezni,« je pojasnil Premik.

»Svetovni dan ustnega zdravja je zato priložnost, da seznanimo javnost kako pomembni so skrb za ustno zdravje, preventivni pregledi in ustrezno kakovostno zdravljenje,« je dejala predsednica odbora za zobozdravstvo pri zbornici Sabina Markoli. Kot je še poudarila, je preventiva, ki se začne že pred rojstvom in se nadaljuje v otroštvu in mladostništvu, pomemben del celovite skrbi za ustno zdravje prebivalstva.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja v Sloveniji dela 1360 zobozdravnikov, ki letno opravijo več kot dva milijona pregledov in tri milijone stomatoloških posegov.

Ob dnevu oralnega zdravja, ki letos poteka pod sloganom Oralno zdravje za zdravo življenje, zdravniška zbornica v soboto organizira strokovno srečanje za zobozdravnike.