Kranjčev najhujši tekmec bo zmagovalec svetovnega pokala, dobitnik velikega kristalnega globusa za to zimo, Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki ima v točkovanju pred planiškim koncem tedna 98 točk prednosti pred Kranjcem. Prednost je velika, a v slovenskem taboru poudarjajo, da Schlieri ni neulovljiv. "V Planici bomo imeli tekmovalcev za eno nogometno ekipo. Tega smo ob koncu sezone že vajeni. Jutri so na sporedu kvalifikacije in želim si, da bi se čim več fantov uvrstilo na petkovo tekmo," je uvodoma povedal glavni trener A-reprezentance Goran Janus.

"Peter Prevc, Jurij Tepeš in Robert Kranjec imajo nastop zagotovljen. Robert se še bori za mali kristalni globus v poletih, a kaj drugega, kot dve zmagi, mu ne pomaga," je odkrit boj za sam vrh napovedal Janus in za sobotno ekipno tekmo povedal: "Na sobotni tekmi bodo nastopili Jurij, Peter in Robert, ta trojica je 'zacementirana', četrtega člana ekipe pa bom določil šele po petkovi tekmi."

Kranjec bo skušal uživati

Kranjec, ki je lani prvič v karieri uresničil sanje o planiški zmagi, tudi letos meri visoko. "Upam, da bo v Planico prišlo čim več gledalcev ter da so organizatorji uredili logistiko prevozov, da se ne bo ponovila zgodba s svetovnega prvenstva. Če bodo prevozi urejeni, se bo veliko ljudi odločilo priti v Planico in nas spodbujati k dolgim poletom," je uvodoma dejal Leteči Kranjec in dodal: "Sam se počutim dobro. Na minulih tekmah v Skandinaviji mi je po svetovnem prvenstvu uspelo formo dvigniti na visoko raven. Zdaj se bom, tako kot vedno, le še prepustil samemu dogajanju in čim bolj užival."

Kljub temu, da je Kranjec najbolj izkušeni član slovenske vrste in rojen letalec, pa priznava, da ga pred prvim poletom z letalnice bratov Gorišek vsakič malo stisne: "Prvi dan je treba 'dati skozi' adrenalin in strah, od petka naprej pa bom začel na polno uživati."

Tepeš prebolel bronhitis

Nastopa v Planici se veseli tudi dobitnik dveh kolajn na minulem svetovnem prvenstvu v Predazzu, Peter Prevc, saj je lanski planiški finale zaradi poškodbe doživel le kot gledalec. "Pomagal bom Robertu, da bom Schlierenzauerja držal zadaj, da bo prejel čim manj točk," je v smehu uvodoma dejal Prevc in o svojih pričakovanjih dejal: "Kakšnega posebnega dodatnega pritiska glede nastopa v Planici ne čutim. Ko vidiš vse ljudi, ki te pridejo vzpodbujat, dobiš dodatno energijo in si kot nov."

Lani je v Planici od Slovencev blestel tudi Jurij Tepeš, ki pa te dni preboleva bronhitis, zato v zadnjem času tudi ni treniral. A sam pravi, da planiškega finala ne bi zamudil za nič na svetu, tudi trener Janus vanj zaupa, saj mu je že namenil mesto na ekipni tekmi. "Z mojim zdravjem v zadnjih dneh ni bilo najboljše. A zdaj sem se le toliko pozdravil, da bom v Planici lahko nastopil. Do petkove tekme bom že 100-odstoten, tako da ne bi smelo biti težav," je povedal Tepeš.

Poleg Kranjca, Prevca in Tepeša še 10 Slovencev

Poleg omenjenih, trojica ima nastop na petkovi tekmi že zagotovljen, bodo v četrtkovih kvalifikacijah slovenske barve zastopali še Matic Benedik, Jernej Damjan, Nejc Dežman, Rok Justin, Matic Kramaršič, Žiga Mandl, Andraž Pograjc, Matjaž Pungartar, skupni zmagovalec celinskega pokala to zimo Anže Semenič in Miran Zupančič.

Četrtkov uradni trening bo z dvema serijama na sporedu ob 9. uri, kvalifikacije pa bodo ob 11. uri.