»Vem, da nam ne bo vedno lahko in da bodo odločitve, ki jih bomo sprejemali, težke, a hkrati verjamem, da skupaj premoremo dovolj modrosti, energije in vztrajnosti, da bomo dosegli zastavljene cilje,« je dejala Bratuškova. Verjame tudi, da se vse stranke zavedajo, da je čas za preigravanje in politične kalkulacije minil in da bodo le združeni ter v soglasju premagali krizo.

Če bomo skregani, nam ne bo uspelo

Verjame tudi, da bodo vse parlamentarne stranke zmogle sodelovati v dobro države in ljudi ter da se vse zavedajo, da je čas za preigravanje in politične kalkulacije minil in da bodo le združeni ter v soglasju premagali krizo. »Kdor misli, da nam lahko uspe razdeljenim in med seboj skreganim, se usodno moti,« je poudarila Bratuškova.

Bratuškova je izrazila upanje, da ji bo njen predhodnik Janez Janša v četrtek ob primopredaji poslov v konkretnih številkah podal stanje glede finančne situacije oziroma državnega proračuna. Edina stvar, ki jo resno skrbi, so namreč besede nekdanjega ministra za finance Janeza Šušteršiča, za katerega domneva, da je imel popoln pogled v stanje. »Glede na to, da ta ekipa ni naredila še ničesar in nam že grozi, da bomo morali po pomoč, se sprašujem, kaj nam je zapustil,« je dodala.

Neodgovorno kadrovanje Janševe vlade

O kadrih, ki jih je vlada Janeza Janše zaposlovala do zadnjega, je premierka dejala, da je po njenem mnenju »res neodgovorno, da vlada v odhajanju kadruje tako, kot je v zadnjih dveh mesecih«. Ni pa želela že zdaj govoriti o tem, kaj konkretno bo nova vlada storila glede tega, saj da se bodo, preden kar koli storijo, »s temi ljudmi pogovorili«.

Novo vlado Bratuškova vidi kot vlado, ki si je samoomejila mandat. Spomnila je, da je tudi v dogovoru o sodelovanju koalicijskih partneric zapisana obljuba, da bo šla v roku leta dni po zaupnico v DZ. »To mislim zelo resno,« je poudarila. Je pa po njenih besedah dejstvo, da se po ustavi do predčasnih volitev »ne da kar tako priti«, razen z odstopom premiera. Obenem meni, da bi bilo »neodgovorno sestavljati vlado za krajši čas in krajši mandat«.

Janković ne more biti stric v ozadju

O očitkih, ki že letijo na nekatere od novih ministrov, je Bratuškova dejala, da na časopisne članke ne bo reagirala in se bo z vsakim od članov nove vlade pogovorila.

»Tisti, ki poznajo Zorana Jankovića, vedo, da je on lahko samo človek v ospredju in nikakor stric v ozadju,« pa je odgovorila na vprašanje, če bo Janković, ki se je danes z vpisom datuma na odstopno izjavo tudi dokončno umaknil z vrha PS, kakor koli vplival na odločitve nove vlade.

Veber upa na zagon gospodarstva in nova delovna mesta

Predsednik DZ Janko Veber je danes po zaprisegi novih ministrov in ministric dejal, da si želi, da bi tako predsednica vlade kot ministri z vsemi svojimi močmi prispevali k temu, da se v Sloveniji spodbudi gospodarsko rast in zagotovi težko pričakovana delovna mesta. »Vsem, ki so danes prevzeli to odgovorno nalogo«, je Veber tudi čestital.

Sicer pa je poudaril tudi, da ustava ščiti vlado, ki ima zelo odgovorno nalogo, da rešuje vse ključne probleme države. A ustava po njegovih besedah državnemu zboru omogoča tudi, da se vladi izreče nezaupnico. Danes pa so po njegovih besedah srečujejo s trenutkom, »ko smo izpeljali to zelo zahtevno odločitev v državnem zboru in zaključili ta postopek z imenovanjem nove vlade«.

Državni zbor je z 52 glasovi za in 35 proti imenoval ministrsko ekipo predsednice vlade Alenke Bratušek. 13 ministrov in ministric novoizvoljene, enajste vlade v samostojni Sloveniji bo nasledilo vlado Janeza Janše. Po prisegi sicer ministri večinoma izjav za novinarje niso dajali, saj jih večina pravi, da se mora najprej seznaniti s stanjem na ministrstvih.

Novi ministri

Finančno ministrstvo v novoizvoljeni vladi prevzema Uroš Čufer, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa Stanko Stepišnik. Ministrstvo za obrambo bo vodil Roman Jakič, ministrstvo za kulturo pa Uroš Grilc.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prevzema Anja Kopač Mrak, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, Dejan Židan pa bo skrbel za resor kmetijstva in okolja.

Gregor Virant bo pristojen za ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, Igor Maher za ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Senko Pličanič pa bo, tako kot že v prejšnji vladi, pravosodni minister.

Poleg njega se na resorja, ki sta ju že vodila v prejšnjem mandatu, vračata tudi Karl Erjavec, ki bo znova minister za zunanje zadeve, in Tomaž Gantar kot minister za zdravje.

V vladi bo tudi ministrica brez listnice, zadolžena za vodenje resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.