Kongres je leta 2009 potrdil tobačni zakon, ki je zvezni vladi prvič v zgodovini dal pooblastila, da regulira tobačno industrijo.

V ZDA danes kadi okrog 45 milijonov odraslih. Leta 1970 je kadilo 40 odstotkov odraslih, danes pa le okrog 19 odstotkov, vendar je ta številka skoraj nespremenjena od leta 2004. Število kadilcev se torej zadnja leta ne zmanjšuje več.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je sprejela odlok, da na škatlice cigaret dajo grafične podobe propadlih pljuč, dojenčkov, zavitih v dim, in trupel na obdukcijski mizi. Ta odlok bi moral stopiti v veljavo že lani, vendar so tobačne tovarne vlado tožile in zmagale na prvi stopnji, kasneje pa še na prizivnem sodišču.

Zvezna vlada je imela čas do ponedeljka, da vloži pritožbo na vrhovno sodišče ZDA, vendar se ni odločila zanjo.

FDA bo zdaj oblikovala nove predloge za opozorila o škodljivosti kajenja na škatlicah cigaret. Zaradi kajenja v ZDA na leto umre skoraj pol milijona ljudi. FDA je upala, da bodo z grozljivimi podobami več kadilcev prepričali, naj opustijo razvado.

Škatlice cigaret bodo zdaj v ZDA še nekaj časa takšne, kot so, torej brez posebnih opozoril. Ta sicer obstajajo, vendar so v drobnem tisku in skoraj neopazna ter tudi precej posredna v smislu, da lahko kajenje zaplete nosečnost ali morda povzroči raka.