Pozdravljeni, Alenka. Našo družino je lani razveselila prikupna psička mešanka. Zelo jo imamo radi in zelo smo ponosni nanjo. Je zelo radovedna, a vselej uboga na naše ukaze, zato jo imamo v neposredni bližini doma (kjer ni avtomobilov) večkrat spuščeno s povodca. Problem nastane, ko naša ljubljenka zagleda sosedove mačke – v tem primeru pozabi na vse manire in se v diru požene za njimi, dokler se ji te kam ne skrijejo ali pobegnejo na drevo. Prav tako psička tudi takrat, ko jo imamo na povodcu, ves čas sili na sosedovo dvorišče, kjer jo prav tako kot mačke zanima tudi njihova hrana. Kako naj jo odvadimo tega? Pozdrav iz Gorenjske.

O manirah pri psu ne moremo govoriti. Vse prevečkrat ljudje pričakujejo, da se bo pes v situaciji obnašal v skladu z njihovimi, torej človeškimi pričakovanji, kar pa je narobe. Pes je žival in ne človek, njegovo razmišljanje je drugačno od našega. Zatorej od psičke ne morete pričakovati, česar je predhodno niste naučili. Veliko disciplinskih težav izvira prav iz tega, ker se vodniki na sprehodu s psom premalo ukvarjajo. Ker ste jo imeli spuščeno, si je na sosedovem dvorišču našla svojo zabavo – preganjanje mačk in krajo njihove hrane.

Svetujem vam, da jo imate zunaj obvezno na povodcu. Prav tako vam svetujem, da dobi sprehod strukturo. Med sprehodom jo zaposlite z vajami poslušnosti, plensko igro in podobnim. Tako bo postala kljub motečim dejavnikom bolj vodljiva in osredotočena na vas. Ko greste mimo sosedovega dvorišča, pospešite korak in psički poveljujte »poleg« (če seveda to povelje pozna), ne dovolite ji, da se ustavlja. Če bo vlekla k sosedom, ji odločno poveljujte »ne«. In ponovite povelje »poleg«. Z doslednim upoštevanjem navodil bi morali biti prvi rezultati vidni kmalu.