V Belgiji je skoraj pol elitne slovenske srenje, medtem ko je na etapni dirki Po Kataloniji le Simon Špilak. Dres slovenskega prvaka z belo-modro-rdečo zastavo je Borut Božič v hudem mrazu v San Remo pripeljal na 21. mestu v času osmouvrščenega Norvežana Kristoffa in bil tako blizu najboljšemu slovenskemu dosežku Andreja Hauptmana (13. mesto). Idrijčan je potožil, da mu je zmanjkalo energije za zaključek in boljši sprint. Borut Božič bi dobro formo želel izkoristiti prav v tem prvem nizu klasik na severu. V cilj sta v razmerah, ki bodo zaradi snega, mraza in toplega avtobusa postale legendarne, pripeljala tudi Grega Bole (78. mesto) in Kristijan Koren. Primorec bo nemara kar celo sezono v vlogi pomočnika Slovaka Petra Sagana, ki je le za malo, ker je preveč gledal Fabiana Cancellaro in podcenjeval zmagovalca Geralda Cioleka, izgubil zmago na 104. dirki Milano–San Remo. Saganator bo v tem tednu zato še bolj motiviran, Primorec pa še bolj obremenjen.

V dresu baskovskega moštva Euskatel sta na uradni startni listi belgijskih dirk oba Slovenca Robert Vrečer in Jure Kocjan, a je slednji doma v postelji. »Že skoraj mesec dni se mi vlečejo težave, a pravega razloga ne vem. Nekakšna viroza, boli me glava. Z dirke Pariz–Nica sem odšel takoj. Vsake tri dni naredim trening in potem znova ležim,« je potožil reprezentant Jure Kocjan.

Po hudi poškodbi nosu 1. marca na dirki v Flandriji se v karavano vrača tudi Dolenjska puščica – Marko Kump (Saxo Bank). »Dirka je najboljši trening. Treba je znova dobiti pravi ritem,« je navrgel Marko Kump v soboto na Motovunu, kjer si je ogledal etapno dirko Istrska pomladi in svoje kolege iz moštva Adria Mobil, s pomočjo katerih je lani dosegel šest zmag in bil kar 16-krat na zmagovalnem odru. Menedžer Bjarne Rijs ga je vzel, ker je bil med trojico z največ prinesenimi točkami za status Pro Team UCI. V ekipi je zato še kako dobrodošel. »Večjih težav z nosom nimam. Treniram že deset dni. Od včeraj lahko nosim že tudi očala,« se je na stanje po poškodbi pošalil 24-letni Kump.

Izkušnje na zahodnem delu Evrope sta si že nabirala Blaž Jarc, ki je z nemško ekipo NetApp dobil povabilo le za današnjo dirko, ter Luka Mezgec. Na Handzame classic je osvojil sedmo mesto, čeprav je v sprintu do zadnjih 200 metrov pomagal Nizozemcu Tomu Veelersu, a bi morda bilo bolje, če bi vlogi kar obrnila, saj je bil Nizozemec (le) četrti. »Tokrat je bilo pač tako, da sem naredil svoje v pomoč, potem pa sem videl, da ni nikogar za mano in sprintal do konca. No, tudi moja priložnost bo nekoč prišla,« je prepričan Luka Mezgec. V dresu Argos Shimano se dobro znajde, a mu še niso namenili popolnega koledarja. Za Wevelgem ter legendarni Flandrijo in Roubaix so ga pustili v čakalnici kot rezervista, a glede na formo bo ob kakem nesrečnem pripetljaju kolegov hitro dobil vpoklic.