Vipava, Ajdovščina. Če ne bo nepredvidenih vremenskih katastrof, potem bodo v Vipavski dolini pridelali več kot 2000 ton breskev. Kmetje so računali, da jih bo dobrih 1500 ton končalo v predelavi v Fructalu, ostale pa na trgih po Sloveniji, a kot kaže, dogovora s proizvajalcem sokov ne bodo dosegli.

Po besedah direktorja Kmetijske zadruge Vipava Borisa Bajca je novica iz Fructala, da ne bodo odkupovali breskev, vse šokirala. Kljub temu puške še vedno niso vrgli v koruzo. »Fructalu smo predlagali rešitve. Tudi z iskanjem novih kupcev tako za industrijske kot konzumne breskve,« je povedal Bajc, ki je kot eno izmed možnosti omenil, da bi v Fructalu predelali breskve, kašo pa prodali drugim kupcem.

Pogovori s kupci v tujini

Tako se že pogovarjajo s kupci v Švici, Avstriji in na Hrvaškem. Odgovora iz Fructala naj še vedno ne bi dobili. »Breskve moramo spraviti na trg. To je ena naših strateških odločitev. Lahko se zgodi, da ne bo več obnove in vsako leto bo tudi manj breskev,« dodaja Bajc.

Kmetje v Vipavski dolini imajo še vedno pogodbe, ki so jih podpisali z zadrugo in Fructalom do leta 2015. Mnogi so prepričani, da Fructal izsiljuje s ceno. Ta po izračunih pridelovalcev ne bi smela biti manjša kot lani. Franc Vodopivec, eden največjih pridelovalcev breskev v Vipavski dolini, pravi, da se pridelave breskev ne da zamenjati čez noč. »Gre za dolgoročno odločitev. Še lani je Fructal dal sadike za obnovo nasadov. Breskve za predelavo ne moremo prodati kot konzumne. Pa tudi daljših prevozov ne prenašajo,« še pravi Vodopivec, sadjar iz vasi Potok pri Dornberku.

Tolažba iz vodstva Fructala

Iz ajdovske družbe so kmetje doslej dobili le sporočilo, da glede na trenutne proizvodne načrte v Fructalu letos novih zalog breskev za lastno predelavo ne bodo potrebovali in jih zato v letošnjem letu izjemoma tudi ne bomo mogli odkupiti. Kmetijsko zadrugo Vipava in pridelovalce so zato pozvali, naj se pravočasno obrnejo na druge potencialne odjemalce ali poskušajo breskve ponuditi na trgu svežega sadja. Predsednik uprave Fructala Luka Jejčič sicer pridelovalce tolaži, da bodo prihodnje leto ponovno zainteresirani za odkup vipavskih breskev. V dolini temu nekateri ne verjamejo in menijo, da se lahko zgodi najbolj črn scenarij. Lastnik Fructala Nectar je namreč v južni Srbiji uredil veliko novih breskovih nasadov, delavci so tam za tretjino cenejši kot v Sloveniji, prav tako pa tudi breskve.