Krško.Posavce so zelo zadele besede glavnega nadzornika Gen energije Martina Brataniča, ki je kot glavni razlog za zamenjavo direktorja Martina Novšaka navedel domnevno prikrivanje podatkov, da naj bi bil načrtovani drugi blok elektrarne lociran na potresno neprimernem zemljišču. Ta podatek naj bi še pred objavo rezultatov opravljene raziskave na Brataničeva ušesa prišel iz krogov francoske agencije za jedrsko varnost IRSN, čeprav naj bi vse štiri neodvisne organizacije, ki so opravile geološko presojo primernosti lokacije za drugi blok jedrske elektrarne (poleg omenjene še ravno tako francoska BRGM, ameriška RICO ter Geološki zavod Slovenije), izsledke in zaključke raziskave objavile šele enkrat v prihodnjih dneh. Po neuradnih podatkih naj bi negativno mnenje podal samo IRSN.

Zahtevali bodo pojasnila

»Če je v tej sodbi o neprimerni seizmiki za drugi blok kaj resnice, gre za dosti bolj resno stvar, kot si ta, ki jo je izrekel, predstavlja. Gre namreč za to, da je geološki ustroj podzemlja torej neprimeren tudi za obstoječi blok elektrarne. To pa že predstavlja resno varnostno vprašanje, ki zahteva zelo konkretne in zanesljive odgovore. Na to temo bomo v četrtek (jutri, op. a.) sklicali izredno sejo občinskega sveta in od povabljenih verodostojnih sogovornikov s področja jedrske varnosti zahtevali pojasnila, kako je v resnici z varnostjo objekta, ob katerem in s katerim živimo,« je včeraj poudaril krški župan Miran Stanko. Občina bo zahtevala tudi pojasnila o vzrokih za zastoj pri projektu gradnje trajnega odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov na »seizmično neprimerni« lokaciji v bližini jedrske elektrarne, katere umeščanje v prostor so končali že leta 2009, prve lopate pa še vedno niso zasadili.

Ali obstoječi jedrski elektrarni lahko odrečejo gostoljubje?

Sklic izredne seje so v ponedeljek podprli tudi na kolegiju svetniških skupin, ki se je predstavnik SDS ni udeležil. Stanko je včeraj med drugim poudaril, da takšne informacije, kot jih je bilo slišati na četrtkovi seji nadzornega sveta, na kateri so Novšaka na direktorskem mestu Gen energije zamenjali z Igorjem Šalamunom, slabijo ne le zaupanje prebivalstva v informacijski sistem jedrske elektrarne in posledično občutek varnosti, temveč tudi ugled Slovenije v širšem okolju. Po Stankovih besedah lahko krška občina kot dajalec soglasja pri umeščanju jedrskih objektov na svojem ozemlju lahko izposluje tudi odpoved soglasja, kar bi pomenilo zaprtje elektrarne, čeprav sam tej skrajni možnosti ni naklonjen.

Član kolegija občinskega sveta Rajmund Weber je ob omenjanju političnih igric iz ozadja, ki naj bi v prvi vrsti botrovale zamenjavi na direktorskem mestu najmočnejše posavske družbe omenil, da gre med vodjem francoske agencije IRSN in podpredsednikom nadzornega sveta Gen energije Leonom Cizljem za osebno prijateljstvo in da so se potihoma najverjetneje že začeli boji za pridobitev poslov pri projektu NEK 2. Z omenjeno negativno oceno na krški občini niso seznanjeni. Na četrtkovo izredno sejo so povabili tudi mandatarko Alenko Bratušek.