Novo mesto. Vse kaže, da bo o podrtju objekta za skladiščenje gotovih proizvodov v Adrii Mobil, ki se je zgodilo 24. februarja letos, teklo še veliko besed. Težak sneg je takrat naredil svoje, podrta streha, na kateri je bila nameščena sončna elektrarna, je skoraj v celoti uničila 243 prikolic in avtodomov, škoda je večmilijonska. Zdaj so na vrsti izvedenci, da povedo, ali je idrijska Hidria poskrbela, da je bila streha zgrajena po vseh standardih, in hkrati, ali so v Adrii Mobil naredili vse potrebno, da do dogodka ne bi prišlo. Vsaka stran ima svojo zgodbo.

V idrijski Hidrii so bili z odgovori precej skopi. Na vprašanje, ali so Adrio Mobil res opozorili, naj očisti streho, kot je pred kratkim poročala RTV Slovenija, niso konkretno odgovorili. Dejali pa so, da je Adria Mobil preobremenitve kot lastnik objekta v prvi vrsti ugotavljala že sama.

Vzrok za porušenje »preobremenitev oziroma višja sila«

»Sodeč po poročilu strokovnjaka za jeklene konstrukcije, ki je preračun opravil na podlagi meritev Agencije RS za okolje, je do porušitve prišlo zaradi preobremenitve oziroma višje sile.« V Hidrii tudi zagotavljajo, da je bil objekt »projektiran, revidiran in izveden v skladu z vsemi veljavnimi evropskimi in slovenskimi standardi, ki med drugim določajo tudi mejne vrednosti glede obremenitev konstrukcij na določenih območjih. Konstrukcija je obtežitve, za katere je projektirana, tudi zdržala.« Toda vremenske razmere ne poznajo mejnih vrednosti. Tako je bila dejanska obremenitev strehe, kot so ugotovili sami, bistveno večja, in sicer skoraj dvakrat večja od mejne obremenitve, določene po evropskih standardih Eurocode.

V novomeški Adrii Mobil označujejo Hidrijine izjave in stališča kot »enostranska in pristranska ter namenjena izključno ščitenju lastnega interesa, saj je celoten objekt na podlagi pogodbe 'funkcionalni ključ v roke' gradila Hidria Inženiring, d.o.o.«.

V Adrii trdijo, da so sončno elektrarno v celoti vzdrževali skladno s projektno dokumentacijo in navodili izvajalca. »V projektni dokumentaciji, ki jo je za sončno elektrarno pripravila prav Hidria Inženiring, je jasno zapisano, da sončna elektrarna ni pohodna, pohodne so le žlote (stiki dveh strešnih ploskev, op.p.) pod posebnimi pogoji«. Navedba predstavnice Hidrie v prispevku na TV Slovenija, češ da je elektrarna pohodna, je po mnenju Adrie »očitno zavajanje«.

Adria Mobil: Hidria žali našo čast in dobro ime

Poudarili so tudi, da so glede na vremenske razmere poklicali in prosili izvajalca za navodila, saj je objekt še vedno v garanciji. Po navodilu Hidrie Inženiring so nato sneg, kot zagotavljajo, s prvih polj žlot na strehi odstranili, »čiščenje sončne elektrarne ob izrecni prepovedi hoje po fotovoltaičnih panelih pa ni niti teoretično izvedljivo, saj gre za energetski objekt skupne površine 11.000 kvadratnih metrov«.

V Adrii so dodali, da so po podrtju dobro leto starega objekta takoj pristopili k sanaciji in iskanju razlogov za dogodek ter sprožili ustrezne postopke pri kriminalistični policiji in sodišču za imenovanje sodnih izvedencev. Ti naj bi še ta mesec končali delo in pripravili poročilo o dogodku. Dodali so še, da jim Hidria s svojimi navedbami povzroča škodo, saj žali njihovo čast in dobro ime. Zato že napovedujejo, da bodo uporabili »vsa pravna sredstva, da zaščitijo svoj ugled«, za nastalo premoženjsko škodo, izgubljeni dobiček in nastale stroške pa bo Adria Mobil, glede na izvedenska mnenja, uveljavljala plačilo odškodnine.