Smučarji letalci bodo čez nekaj dni v Planici sezono končali, tekači po smučarskih letalno-skakalnih napravah pa jo bodo 20. aprila pod Poncami odprli. Planiška dirka bo namreč prva v vrsti štirih; 19. maja bo sledil avstrijski Kulm, na skakalnicah v Švici in na Finskem pa se bodo moči merile septembra.

Lani so se tekači prvič spopadli v Planici na slavni letalnici bratov Gorišek, letos pa bo ta dogodek zadnje tekmovalno dejanje na napravi, zgrajeni leta 1967. Takoj po tem se namreč začenja njena temeljita prenova, ki bo v dolino pod Poncami menda prinesla tudi polete prek 250 metrov.

Lani sta v Planici zmagala Turek Arslan Ahmet in Avstrijka Teresa Stadlober, najboljša Slovenca Petra Mikloša in njen brat Matjaž pa sta dirko, vsak v svoji konkurenci, končala na drugem mestu. Zmagovalec je za tek od vznožja do vrha letalnice porabil pet minut in dve sekundi, ob tem pa velja omeniti, da se proga v Planici vzpne za 195 višinskih metrov na natančno 400 metrih razdalje. Da gre za izjemno težko preizkušnjo, pričajo tudi prizori zadnjih 100 metrov teka, ko tekmovalci največkrat tečejo kar po vseh štirih. Zaletišče se proti vrhu namreč postavi močno pokonci, vse skupaj pa na trenutke spominja kar na dirko v hitrostnem plezanju, a brez varovalne vrvi.

Tako kot lani bo tudi letos mogoče nastopiti v več kategorijah, vse skupaj pa se bo začelo s kvalifikacijami na spodnjem delu proge, po doskočišču. Največ seveda velja nastop posamezno pri moških in ženskah, pričakuje pa se tudi veliko štafet, ki jih čaka zalogaj štiri krat 100 metrov. Letos se bodo prvič z letalnico pomerili tudi slovenski gasilci. V posebnem štafetnem teku osem krat 50 metrov se bodo ekipe gasilskih društev spopadle v polni opremi. kea