Največkrat uporabimo njegovo belo korenino, ki jo olupimo in naribamo ter nas poleg tega pečejo nos in oči, manj znano pa je, da so okusni tudi mladi spomladanski listi, ki so jih nekoč uživali kot solato. Imajo manj oster okus, a so polni vitamina C in na telo delujejo očiščevalno. Po hrenu so ime dobile tudi hrenovke, in to zato, ker se jih po izvirni navadi jé skupaj z naribanim hrenom in gorčico, kakor vam jih bodo pri naših severnih sosedih vselej postregli še danes. Na naši strani severne meje pa vam ga bodo postregli h kuhani govedini, v obliki kruhovega hrena, ki je dober način, kako se znebiti starega kruha – narežemo ga na kocke, zalijemo z govejo juho in začinimo z ribanim hrenom. Drugod hrenovo omako pripravljajo z jabolki, smetano in še čim, nekateri ga radi zmešajo s sesekljanimi kuhanimi jajci, poda se v krompirjevo solato, ni napačen niti s pretlačenim belim fižolom, zabeljenim z olivnim oljem, vmešamo ga lahko v skuto… In še nasvet: pred ribanjem hren ohladite v zamrzovalniku – prizor bo manj solzav.

Fižolovi štruklji s hrenom

Potrebujemo: 250 g moke, 1 jajce, 20 g olivnega olja, morsko sol. Za nadev še 600 g izluščenega fižola, 100 g kisle smetane, 3 jajca, morsko sol, sveže zmlet črni poper, peteršilj, šetraj. Za hrenovo omako še 50 g očiščenega hrena, pol lončka kisle smetane, 1 dl mleka, morsko sol, sveže zmlet beli poper, muškatni orešček, peteršilj.

Priprava: Fižol namočimo čez noč. Nato ga odcedimo, stresemo v lonec, zalijemo in skuhamo do mehkega. Nekaj minut pred koncem kuhanja ga solimo. Nato ga odcedimo, pretlačimo in ohladimo do mlačnega. V hudi nuji lahko uporabimo veliko pločevinko (850 g) že kuhanega fižola. Dodamo peteršilj in šetraj, kislo smetano, jajca, sol in poper. Premešamo, da nastane mazav nadev. V skledo presejemo moko, na sredi naredimo jamico, kamor ubijemo jajce, dodamo 1,5 dl rahlo okisane mlačne vode in malo soli. Vse sestavine zmešamo in ugnetemo v prožno testo, ki se ločuje od rok in posode. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo z oljem in pustimo počivati pol ure. Medtem v večjem loncu pristavimo vodo za kuhanje štrukljev. Spočito testo na pomokani površini tanko razvaljamo in nato razvlečemo. V hudi nuji lahko uporabimo kupljeno vlečeno testo. Namažemo ga s pripravljenim nadevom in s pomočjo prta tesno zvijemo. Narežemo na kose, ki gredo v velik lonec, krajce zatisnemo, premažemo z oljem in tesno zavijemo v aluminijevo folijo. Položimo v krop in počasi kuhamo pol ure. Medtem hren drobno naribamo, peteršilj (če imamo svežega) pa drobno sesekljamo. Sicer dodamo drobljen sušeni peteršilj. Nato vse sestavine gladko razmešamo v gosto tekočo omako. Kuhan štrukelj vzamemo iz kropa, odvijemo in narežemo na rezine. Hrenovo omako nadevamo na krožnike in nanjo položimo narezane štruklje. Postrežemo kot toplo predjed ali prilogo k mesninam.