Po njegovem mnenju so zgolj volivci Andreja Fištravca imeli razlog, zakaj priti na volišča, in so večinsko tudi prišli. "Ostali kandidati se niso emotivno povezali z volivci. Predvsem pa se je pokazalo, da ljudje v drugih kandidatih niso videli rešitve - tudi za to ne, ker je mestni svet ostal v isti sestavi in so tudi mediji ves čas poudarjali, da bo bodoči župan imel zvezane roke."

Ker ni kandidiral Kangler, tudi ni bilo emotivnega naboja, da bi prišli na volitve volit proti nekomu

Odločilno vlogo naj bi igrala tudi odločitev nekdanjega župana Franca Kanglerja, da ne kandidira. "Ker ni kandidiral Kangler, tudi ni bilo emotivnega naboja, da bi prišli na volitve volit proti nekomu. Lahko bi rekli, da je Kangler, s svojim nekandidiranjem, pomagal izvoliti Fištravca," je v komentarju še ocenil Čirič.

Sicer lobist je opazil tudi to, da z izjemo Fištravca ostali kandidati niso imeli t. i. ambasadorjev, ljudi, ki bi goreče zagovarjali njihove ideje. "Zato menim, da je najpomembnejši nauk, ki ga iz tega lahko povlečejo politiki, da, če ni osovraženega nasprotnika, ne more nihče dobiti volitev brez goreče podpore ambasadorjev."

Maribor je po ocenah Čiriča primer, ki kaže, da vstajniki niso uspeli aktivirati volilnega telesa. "Tisti, ki bo hotel pritegniti ljudi in jih aktivirati, bo moral ponuditi upanje. A ne neko oddaljeno bodočnost ampak takojšnje spremembe."

Kline: Novoizvoljeni župan bo na svojem položaju v obratnem položaju kot Zoran Janković v Ljubljani

Izvolitev nestrankarskega kandidata Andreja Fištravca na nedeljskih županskih volitvah v Mariboru pa je po ocenah strokovnjaka za komuniciranje Mira Klineta velika zmaga zanj, a za Maribor, Slovenijo in vstajnike velika napaka. "V trenutku, ko bo vstopil v mestno hišo, bo doživljal poraz za porazom in posledično izgubil velik del pozitivnega naboja."

"Novoizvoljeni župan bo na svojem položaju v obratnem položaju kot Zoran Janković v Ljubljani. Brez svojih svetnikov in drugih zaveznikov bo osamljen, povsem nemočen, brez možnosti kakršnekoli bistvene spremembe," je v komentarju volitev zapisal Kline.

Volilna udeležba je bila po njegovih navedbah nizka, če se upošteva pričakovanja, ki jih je vzbudila vstaja. "Za analitike to ni presenečenje. Ker ni bil izpolnjen prvi pogoj - odstop vseh politikov, levih in desnih, celotnega mestnega sveta, tudi ni bilo možno pričakovati visoke motiviranosti za prihod na volišča. Saj tudi nobene tovrstne iniciative ni bilo slišati iz vrst organizatorjev vstaje," je pojasnil.

Sočasno so doživeli tudi hladen tuš

Dejstvo, da so strankarski kandidati skupaj dobili manj glasov kot nestrankarski kandidat Fištravec, po mnenju Klineta kaže, da so prišli na volišča v prvi vrsti volivci iz vrst protestnikov in njihovih podpornikov. "Le še en dokaz, da so mislili s svojo maksimalistično zahtevo po umiku vseh vrst strankarskih politikov zelo resno."

"Sočasno so doživeli tudi hladen tuš, kajti volitve so bile tudi test, ki je pokazal, da z dosedanjimi aktivnostmi še niso prepričali več kot petine volivcev Mestne občine Maribor. Za več jih čaka še veliko trdega dela," je prepričan.