Nekdanji kapetan železarjev Miha Rebolj skuša s svojim društvom Jesenice mladi popraviti škodo, ki je bila neizbežna. V ponos mu je, da so vse starostne kategorije na Jesenicah v tej sezoni izpolnile obveznosti do vseh tekmovanj. Rad poudari dosežke mladincev v EBEL do 20 let, kjer Gorenjci ravno te dni igrajo v polfinalu z Albo (v zmagah 0:1), zaveda pa se, da bodo morale Jesenice čim prej dobiti profesionalno člansko moštvo. To bi pomenilo veliko upanje za nov zagon hokeja v tem delu države, ki je skozi desetletja spisal izjemne športne zgodbe.

Rebolj se že nekaj mesecev pogaja z vrhom EBEL o vrnitvi Jesenic v razširjeno prvenstvo Avstrije. Na vprašanje, kakšne so možnosti, odgovori previdno: »V odstotkih je 50:50. Ne bi rad polagal prevelikih upov. Bodimo realni in počakajmo na razplet pogajanj. Volja se je pokazala, a do podpisa pogodbe je še daleč.« Težava je, ker Avstrijci od Reboljevega društva terjajo zaostale obveznosti v višini 22.500 evrov, ki so jih pridelale Jesenice pod vodstvom Slavka Kanalca. »Našim partnerjem dopovedujemo, da zdajšnje Jesenice nimajo povezave s prejšnjimi. Je pa res, da se moramo najprej sami izjasniti, kaj želimo in kaj zmoremo,« pravi Rebolj, ki pričakuje dokončno odločitev o morebitnem vstopu v EBEL v roku meseca dni.

In kaj lahko Gorenjci ponudijo ligi ta hip? Ne prav veliko. Avstrijci se zagotovo ne bodo spustili v pustolovščino, ne da bi predhodno razjasnili vse detajle sodelovanja. Izkušnja s HK Acroni je namreč na ugled lige vrgla preveliko packo, da bi dobil Rebolj kakršen koli popust. Morda bi nove težave lahko nastale pri menjavi šefa lige, saj v severni soseščini pripravljajo teren za ustoličenje podjetnika iz sponzorske Erste Bank. To bi pomenilo večji vpliv najbogatejših klubov, Salzburga in Dunaja, predvsem slednji pa niso pozabili, kako je jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger lani govoril o zrežirani tekmi v avstrijski prestolnici, kar je nakopalo bes pri milijonarju in vplivnemu predsedniku kluba Hansu Schmidu.

Če Jesenicam ne bo uspelo ujeti vlaka za EBEL, ponuja matična hokejska zveza alternativo v drugoligaškem tekmovanju INL. »Problem vidim v tem, da bi šel hokej na amatersko raven, kar me žalosti. S tem bi izgubili kakovost, navsezadnje bi se to poznalo tudi na reprezentanci,« opozarja Rebolj, ki daje jasno vedeti – možnosti za Jesenice v sezoni 2013/14 so le tri: EBEL, INL ali nič od tega. Bližnja prihodnost društva, čigar osnovni namen je mladinski pogon, je odvisna predvsem od morebitnih sponzorskih vložkov. Miha Rebolj pravi, da je pričakoval večjo pomoč lokalnega okolja, opozoril je tudi na nujno vključitev železarskega podjetja Acroni, vrsto let glavnega pokrovitelja padlega hokejskega velikana. »Pogovori potekajo, a žogica je na njihovi strani. Tako kot vsi potencialni sponzorji tudi Acroni pozna razmere. Sponzorji bodo s financami odločili, kje bomo igrali,« pravi Rebolj.

V času negotovosti pa privržencem Jesenic v meki slovenskega hokeja ostaja vsaj bližajoči se polfinale državnega prvenstva s Telemachom Olimpijo. Železarji so po sobotni zmagi na prvi tekmi četrtfinala v Mariboru s 7:2 na pragu napredovanja, ki ga bodo potrjevali jutri na povratnem dvoboju na Bledu. Prihajajoči derbi bi lahko razvnel nekaj strasti, saj so Jeseničani že po tradiciji bolj lačni uspeha kot Ljubljančani, ki imajo zaradi neuvrstitve v končnico EBEL za seboj neuspešno mednarodno sezono.

»Cilj vsakega športnika je razumljivo osvojitev prvega mesta. Pri nas ni nič drugače. V tem trenutku smo veliko bolj nabrušeni kot jeseni, zato ni skrbi, da ne bi dali vsega od sebe. Pomagali si bomo tudi z nekaterimi mlajšimi hokejisti, ki igrajo v tekmovanju EBEL do 20 let,« zagotavlja Miha Rebolj. Spomnimo, da je v polfinalu z eno nogo tudi Triglav, ki je na prvi tekmi z 10:0 nadigral HK Olimpijo Tomaža Vnuka. Drugi polfinalni par bo tako Slavija – Triglav.