V teh dneh z obale Bohinjskega jezera številni umikajo svoja plovila. Ob jezeru jih je po podatkih redarjev ostalo čez zimo več kot petdeset. Ker jih mnogi kljub opozorilom niso odstranili, jih bo sedaj na stroške lastnikov odstranila kar medobčinska inšpekcija. Od 1. novembra do konca marca je namreč po občinskem odloku plovila prepovedano shranjevati na obali, kazni za kršitelje pa se gibljejo od 120 evrov za fizične osebe do 600 evrov za pravne osebe. Do zdaj ni bilo zaznati take vneme pri uveljavljanju odloka, kršitelji so zato številni. Tako smo včeraj opazili v snegu ležeča plovila, ki po napisih sodeč sodijo k državnemu Centru za šolske in obšolske dejavnosti, kar je zagotovo slab zgled.

Zanimivo pa je tudi ravnanje inšpektorjev, ki so se za bolj odločno akcijo odločili šele decembra in januarja, ko so na obali popisali vsa odložena plovila. Če se lastniki za njihova opozorila ne bodo zmenili, jih bodo umaknili do konca marca. Že prvega aprila pa je po odloku shranjevanje zopet dovoljeno tudi na obali. To pa preprosto pomeni, da bi teoretično lahko kdo plovilo umaknil 30. marca in ga čez dva dni zopet pustil na obali.

Lastniki plovil se s potezo seveda ne strinjajo, jezni so predvsem na občino, ki ne sliši njihovih pozivov, da bi bilo treba ob jezeru urediti nekaj mest za shranjevanje. »Kam naj ljudje sicer dajo svoje kajake in čolne? Mi smo ponudili, da bi naredili okolju primerno skladišče in bi potem lastniki plovila lahko lepo shranili. Žal pa so prostorski akti tako togi, da je kaj takega skoraj nemogoče. Jasno je, da ni primerno, da so plovila na jezerski obali čez zimo, a treba je ponuditi tudi rešitev, ne samo kazni!« je prepričan predsednik Kajak kanu kluba Bohinj Stane Klemenc. Člani društva so včeraj pospravljali svoje čolne, preglavice pa jim je delal tudi sneg, ki ga je tudi v Bohinju zapadlo veliko.