"Tudi letos smo se maksimalno potrudili, da bo v Planici vse na takšni ravni kot doslej in bodo obiskovalci treh tekem navdušeni. Za to gre velika zahvala vsem sponzorjem in tudi številnim prostovoljcem," je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma pojasnil predsednik organizacijskega odbora Drago Bahun in dodal, da bi letos rad poudaril predvsem tri stvari: "Pomembna je logistika in vsem obiskovalcem polagam na srce, naj izkoristijo letošnjo novost ter se z vlakom pripeljejo v Planico. Če pa nas bodo obiskali z avtomobili, naj poskrbijo, da bodo ti čim bolj polni. Planica je v prvi vrsti športna prireditev, zato obiskovalce pozivamo, naj bo v ospredju prav športni duh."

Bahun je še poudaril, da je pomembna letošnja novost tudi izvedba prireditve v skladu z načeli trajnostnega razvoja: "Zelo se trudimo tudi za ustrezen odnos do okolja, saj je naša želja, da po prireditvi dolino pod Poncami zapustimo čisto in neokrnjeno."

Skoki v Planici v prvi vrsti športni dogodek

Tudi letos poteka akcija Planica brez alkohola in želja organizatorjev je, da bi šlo res za pravi športni praznik, poleg tega pa je četrtek, tako kot lani, namenjen otrokom. Proračun prireditve je letos 1,8 milijona evrov, je razkril generalni sekretar OO Primož Finžgar: "Zadnja leta smo planiško prireditev vselej tudi s finančnega vidika izpeljali uspešno in računamo, da bomo tudi letos finale končali s pozitivno ničlo. Milijon evrov proračuna dobimo od sponzorjev, ostalo pa z vstopninami in televizijskimi pravicami."

Vodja tekmovanja Jelko Gros je zagotovil, da je velikanka bratov Gorišek dobro pripravljena, na novo zapadli sneg jih ni presenetil. "Prihodnje leto bomo praznovali 80. obletnico skokov v Planici, tako da imamo že precej izkušenj in smo se v vseh teh letih drug od drugega veliko naučili. Kar se tiče priprave letalnice, smo lepo usklajeni z vremenom. Zaradi napovedanih snežnih padavin smo jo v nedeljo pripravili 95-odstotno, zdaj jo bomo le še čistili in do konca uredili. Kot je to že v navadi, bomo zadnji rez smučine naredili na dan preizkusa letalnice," je pojasnil Gros in dodal, da se bo na sredinem preizkusu prvi v globino spustil Jaka Rus, ki mu je že lani pripadla čast prvega poleta.

Prihodnje leto naj bi se svetovni rekord znova vrnil v Planico

V sredo bo nekje med 10. in 11. uro zjutraj najprej na sporedu preizkus letalnice. V četrtek, ko bo pod Poncami dan otrok, bodo na sporedu kvalifikacije, v petek popoldan prva posamična tekma, v soboto moštvena, v nedeljo pa še veliki finale sezone najboljše trideseterice smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu.

Letos bodo skakalci zadnjič leteli na velikanki bratov Vlada in Janeza Goriška v takšni obliki, saj bodo po besedah Grosa v dolini že junija zabrneli stroji in bodo letalnico obnovili in posodobili, da bo omogočala še daljše polete. Dolga leta je bil svetovni rekord v lasti Planice - vse od leta 1987 pa do 2011, ko je primat prevzel norveški Vikersund. Že leta 2014 naj bi se rekord spet vrnil pod Ponce.