Na najbolj množičnem protestu v Mariboru se je 3. decembra lani zbralo okoli 15.000 ljudi, ki so demonstrirali zoper župana Franca Kanglerja in mu sporočali »Gotof je!« Zanimivo naključje je, da so zadoščali glasovi približno toliko ljudi, natančneje nekaj več kot 15.000, da je neodvisni županski kandidat Andrej Fištravec zmagal v prvem krogu včerajšnjih nadomestnih županskih volitev. Volilke in volilci so mu namenili 52-odstotno podporo. Večini Mariborčank in Mariborčanov z volilno pravico je bilo, kot kaže, vseeno, kdo bo prihodnje poldrugo leto županoval v njihovem mestu, ali pa med enajstimi kandidati niso našli nikogar, ki bi si zaslužil njihov glas. Volilna udeležba je bila namreč klavrno nizka, komaj 31-odstotna. To pomeni, da je bila še nižja kot leta 2010, ko je svoj glas oddalo 43 odstotkov volilnih upravičencev in si je že v prvem krogu drugi županski mandat zagotovil Franc Kangler.

Lažje je biti proti

Presenetljivo je tudi to, da je včerajšnja nizka udeležba pozitivno vplivala na izvolitev favorita Fištravca, ki je zmeraj optimistično verjel v zmago v prvem krogu, čeprav so vse javnomnenjske raziskave napovedovale drugačen razplet. Očitno je bil med njegovimi podporniki bistveno nižji osip kot med podporniki deseterice (strankarskih) protikandidatov. Še najbolj se mu je zmogel približati poslanec Socialnih demokratov Matevž Frangež, ki je zbral 24 odstotkov glasov.

»Prihod na protest je bil izraz nezadovoljstva, volitve pa so izraz nekega zadovoljstva,« si je nezanimanje za volitve v mestu, ki je na noge spravilo vso Slovenijo, utemeljeval doktor sociologije Fištravec, ki je kandidiral s podporo skupine volilcev. »Biti proti je pač dosti lažje kot biti za. Vsekakor je redko kdo pričakoval zmago v prvem krogu. In da bo – če parafraziram enega izmed slovenskih politikov – zmagal 'uličar'.«

V Fištravčevem taboru na Trgu svobode, na simbolni lokaciji mariborskih vstaj, so njegovi podporniki z veliko mero negotovosti in treme spremljali neuradne izide volitev, ki jih je na spletu objavljala volilna komisija. Tudi po več kot 10.000 preštetih glasovnicah si nihče od zbranih ni upal zaploskati ali glasno vzklikniti zaradi nakazujoče se Fištravčeve zmage. Šele ob 20. uri, ko so bile preštete (skoraj) vse glasovnice, se je odprla prva steklenica penine, iz zvočnikov pa je zaigrala skladba zasedbe Queen We Are the Champions.

Napoveduje odpustke in odpuščanja

Pri novem županu, ki do teh volitev ni nikoli razkrival ambicij v lokalni ali državni politiki, evforije ni bilo. Kakor da se je že začel zavedati, kolikšno breme so mu naložili volilci. »Moj temperament ljubi vodo,« je svojo zadržanost utemeljeval Fištravec. »Pravo delo se šele pričenja, pot na goro je še dolga. Šele velike preizkušnje in moja dejanja bodo pokazala, ali sem zrel in dovolj odgovoren.«

Funkcijo bo nastopil v začetku aprila. Med prvimi potezami napoveduje odpravo spornega akta o sistematizaciji delovnih mest, pogovoril se bo tudi z vodji uradov in jim povedal, kaj si misli o njih in kako bi lahko sodelovali. Revanšizma ne bo, zagotavlja, »drug drugemu moramo marsikaj odpustiti, bodo pa potrebna tudi odpuščanja«.

V volilni tabor mu je prišel čestitat tudi Frangež. »Dejal sem mu, da smo tukaj, če nas potrebuje,« je pogovor z zmagovalcem obnovil Frangež. Takšno (simbolično) podporo bi Fištravec resnično potreboval, saj ga v mestnem svetu, kjer imajo večino Kanglerjevi privrženci, čaka odpor. Bodo pa po novem v njem (spet) sedeli štirje svetniki SD. Včeraj so namreč potekale tudi volitve štirih svetnikov v mestnem svetu. Te so morali volilci nadomestiti, ker so decembra lani štirje mestni svetniki odstopili, saj so upali, da se bo po množičnih protestih razpustil ves mestni svet. Vsa štiri mesta si je SD včeraj uspelo priboriti nazaj.

Pri Kanglerjevih pogreb

Skorajda pogrebno je bilo včeraj zvečer razpoloženje v sosednji Grajski ulici, kjer je imel svoj štab Fištravčev protikandidat in začasni župan Milan Mikl. V neprijetni tišini je Mikl v družbi najtesnejših sodelavcev z Županove liste mrko zrl v ekran in spremljal statistiko. Njegovo nezadovoljstvo je razumljivo, saj so v živo spremljali dokončni pokop Kanglerjeve politične klike. Mikl je zbral komaj šest odstotkov glasov.

Ali Fištravec pričakuje Kanglerjevo čestitko? »Čestitka bi me presenetila glede na njegovo izjavo, da bi zmagal v prvem krogu, če bi se mu zahotelo iti na volitve,« je odvrnil 40. župan v zgodovini mesta Maribor. »Mislim, da ne razume, kaj se dogaja v mestu. To je dokazal tudi z dejanji, ko je bil še politično živ.«

Volilna zmaga v prvem krogu pa ima za Maribor najmanj en pozitiven učinek: ker ne bo treba še enkrat organizirati volitev na skupno 114 voliščih in angažirati 684 članov volilnih odborov, bo mestna blagajna prihranila približno 150.000 evrov.