Še pred zadnjo tekmo je bila pot na oder na široko odprta. Predvsem glede na sloves biatlonca iz Mrkopalja, ki se na tekmah skupinskega starta dobro znajde. Na velikem mastersu najboljše trideseterice pa je zmogel le 26. mesto in drugouvrščeni Avstrijec Dominik Landertinger ga je prehitel v skupnem seštevku za vsega šest točk. Šest točk je šest mest med desetim in štiridesetim mestom na posamičnih tekmah ali razlika med drugim in tretjim mestom. »Boril sem se za vsako sekundo. Poskušal sem izkoristiti vsako priložnost,« je opisoval trud. Najboljšim je lahko sledil le do drugega streljanja. »Streljanje z dvema kazenskima krogoma ni bilo usodno. Eden glavnih razlogov so zagotovo počasne smuči, vsaj glede na primerjave, ki sem jih videl,« je pojasnil in tako le ponovil razlog nekonkurenčnega teka, ki ga je navrgel že v petek na sprintu, ko je končal zgolj na slabem 72. mestu. Ob le enem kazenskem krogu.

Tudi po sobotni zasledovalni tekmi, ki jo je zato moral spremljati le po televiziji, se je zdelo, da ima v boju za stopničke ob Martinu Fourcadu in Emilu Heglerju Svendsenu tudi nekaj sreče. Nevarni Nemec Andreas Birnbacher je streljal v napačne tarče in zapravil zmago, ki se jo je potem veselil avstrijski veteran Christoph Sumann. Vendar zadnji dan najpomembnejših tekem sezone se je Fortuna nasmehnila Avstrijcu Landertingerju, ki je bil pred zadnjo tekmo šele šesti za Birnbacherjem in tudi Rusom Ustjugovom. »V vsakem primeru smo za predstave najbolj odgovorni tekmovalci sami in tukaj se ne slepim, da bi lahko tudi sam naredil več. V zaključku sezone pa smo vsi skupaj sprejeli tudi nekaj napačnih odločitev glede izbora materialov,« je dodal Fak, ki je imel priložnost, da v Sibiriji ostane med najboljšimi tremi tudi v posamični razvrstitvi sprinta in skupinskega starta. Za nameček je zaradi slabega dosežka Klemna Bauerja, Janeza Mariča in Petra Dokla tudi reprezentanca že v petek izgubila deseto mesto v pokalu narodov. Američani so nenadejano prejeli srečko za 5000 evrov denarne nagrade in večjo kvoto nastopajočih v naslednji sezoni, kar prinaša elitna deseterica.

Čeprav je za konec sezone Teja Gregorin vpisala še 14. in 16. mesto, pa ni ponovila niza iz Osla in Sočija in s tem ostala na robu deseterice v skupnem seštevku. »Vsekakor je bolje kot lani, neizpolnjena želja pa so bile zmagovalne stopničke,« je piko za sezono pritisnila Gregorinova.