Izjave legend nedvomno držijo kot pribite. Toda hkrati Hermann Maier, Marc Girardelli, Pernilla Wiberg in drugi nekdanji smučarji Tine Maze ne spremljajo v njenem vsakdanu. Ta razkriva bistveni ključ do uspeha v neverjetni sezoni 2012/13, ki se je končala pri dveh, recimo jima novih svetovnih rekordih – 24 uvrstitvah na zmagovalni oder in 2414 osvojenih točkah svetovnega pokala. Nov mejnik v svetovnem pokalu je od 2000 točk Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000 dvignila za več kot 20 odstotkov!

Neverjetna zgodba se je začela v lanski sezoni, ki je bila dotlej Tinina najboljša v njeni športni poti. Toda 14 uvrstitev na zmagovalni oder brez zmage je pustilo številne praske tako med sezono kot po njej. Bila je izjemno motivirana, da postane številka 1, saj je drugo mesto jemala, kot da je prva poraženka. Rek, če želiš biti prvi, moraš biti boljši od drugega v podobi najboljše smučarke 21. stoletja Lindsey Vonn ter še bolj garati, je Tina spremenila v dejanja. Najprej na poletnih trening, kasneje na tekmah. V sezono svetovnega pokala je vstopila zgolj z enim in edinim ciljem – da osvoji veliki kristalni globus. Vsako tekmo je jemala, kot bi šlo za vojno. Bitke je dobivala po tekočem traku. Pri razmišljanju o vrhuncu sezone – svetovnem prvenstvu v Schladmingu – v nasprotju s tekmicami ni izgubljala energije. Tekmo je vzela kot vsako drugo in tudi v primeru, da na avstrijskem Štajerskem ne bi osvojila treh kolajn, si morebitnih slabših nastopov ne bi posebej gnala k srcu, saj je največji cilj izpolnila z odliko.

Prihodnja sezona bo drugačna. Tudi če bo Črnjanka še tako motivirana, da ubrani veliki kristalni globus, ji bodo misli, hote ali nehote, uhajale k največjemu tekmovanju na svetu – olimpijskim igram v Sočiju. Na tekmo vseh tekem preprosto ne bo mogla priti zgolj kot na druge. V izjemno trofejni zbirki kolajn in vrhunskih uvrstitev na tekmah svetovnega pokala v svoji vitrini namreč še nima najžlahtnejšega odličja – zlate olimpijske kolajne. In priprave na novo sezono bodo gotovo usmerjene v ta cilj, tudi če bo morala Tina na račun tega izpustiti kakšno tekmo svetovnega pokala. Tekmice bodo imele posledično priložnost, da ji vzamejo vsaj kakšen mali kristalni globus in ji napovejo velik boj na poti do velikega.