»Danes se mi je malo vrnilo, ker sem včeraj po kvalifikacijah zafrkaval Mitjo (Petkovška, op. STA), da ima samo 13-ko v žepu, danes pa mi je on lahko vrnil s polno mero,« je uvodoma v smehu iz Francije sporočil Bertoncelj in o finalnem nastopu, med četverico najboljših je nastopil prvi po vrsti, povedal: »Žal nimam za povedati nič kaj prijetnega. Tudi sam nisem čutil, da bi šlo kaj narobe, pa je šlo vse narobe. Vajo sem začel zelo dobro, strig je bil super, tudi sohn, tudi na enem ročaju je bilo vse dobro, nato pa sem iznenada pri rusu začutil, kot da bi me nekdo prijel za noge in sem se povsem ustavil. Nekako sem ga izvlekel na moč, ker pa je bil moj osebni cilj pred nastopom ocena nekje 15,7 ali 15,8 točke in sem jo s to napako že zapravil, mi je vse 'dol' padlo. Nisem imel več energije za borbo in nato sem 'kiksnil' pri vretenu.«

Škofjeločan je danes zapravil lepo priložnost, da bi na uvodni tekmi ogrozil najboljšega konjenika zadnjih let, Berkija: »Žal nisem pokazal nič lepega, delal sem napako za napako, a če bi po prvi manjši napaki stisnil, bi še vseeno lahko posegel med prve tri, vendar še vseeno ne bi izpolnil svojega cilja, da bi izboljšal oceno. Tudi Berki ni v takšni formi, kot na olimpijskih igrah, čeprav ocena kaže nasprotno. Danes je bil premagljiv, a definitivno ne s tako slabo vajo, kot sem jo danes prikazal.«

Bertoncelj, lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala na konju z ročaji, je že pred odhodom v Francijo poudaril, da njegovi cilji v novi sezoni niso vezani na svetovni pokal, ampak na obe največji tekmi, aprilsko evropsko in jesensko svetovno prvenstvo. »Letos sem k svetovnem pokalu pristopil drugače kot v minuli sezoni, saj je moj glavni cilj dobra izvedba težje vaje in višja ocena okoli 15,7 ali 15,8. Ker vem, da sem z lepo izvedbo sposoben to doseči. A dejstvo je, da bodo s tem napake pogostejše, pa nič za to. Rad bi tako fizično kot predvsem psihološko dobro pripravljen dočakal evropsko in svetovno prvenstvo,« je sklenil Bertoncelj.

Na uvodni tekmi sezone, na kateri je nastopilo le po dvanajst najboljših na vsakem orodju z olimpijskih iger in minule sezone svetovnega pokala, so nastopili še trije Slovenci, ki so minulo leto končali s skupnimi zmagami v svetovnem pokalu.

Štirikratni zaporedni zmagovalec svetovnega pokala na bradlji Mitja Petkovšek je v sestavi naredil preveč napak, tako da je ostal brez finala na 12. mestu. Brez finala najboljše četverice - na uvodni tekmi so v finalu lahko nastopili le po štirje najboljši, namesto osmerice, kot je to v navadi na drugih velikih tekmah, sta ostali tudi obe telovadki Teja Belak in Saša Golob. Belakova je bila sedma na preskoku in 12. na gredi, Golobova pa dvakrat sedma, na gredi in parterju.

Naslednja tekma gimnastičnega svetovnega pokala bo že prihodnji konec tedna v nemškem Cottbusu, kjer se bo gimnastična elita zbrala na tradicionalnem turnirju prvakov. Zaradi ogromnega števila prijavljenih bodo kvalifikacije na sporedu kar dva dneva, v četrtek in petek, v soboto in nedeljo pa bodo finali s po osmimi najboljšimi na posameznem orodju.