"Mazejeva lahko v naslednjem zimskem obdobju funkcionira podobno, kot je v letošnjem, ko je bilo na programu svetovno prvenstvo. Prepričan sem da lahko tudi olimpijsko sezono izpeljemo podobno. Nimam nobenih informacij, da bi bilo lahko kaj narobe, zato bomo v naslednji zimi nadgradili naše petletno delo," je zatrdil Massi.

Dosežek bo težko izboljšati

Massi je dejal, da je mogoče vse izboljšati. "Toda nekateri rekordi, mnoge mejnike je Mazejeva izboljšala v zimi 2012/13, ostanejo zapisani v svetovni zgodovini najmanj za dve desetletji ali več. V življenju in šport je vedno mogoče vse narediti boljše, drugače, pa tudi slabše. Če pogledamo tehnično smučanje Mazejeve, boljše bi bilo lahko v slalomu in smuku. V veleslalomu težko še kaj naredimo, kar se skupnega seštevka svetovnega pokala tiče, pa je potrebno biti realen. Ne le do Tine, ampak tudi do drugih; težko bo ta dosežek izboljšati. To so rekordi, ki trajajo 20 ali več let. Rimljani so dejali, da obstaja napaka narave, ter s tem ponazorili, da se izjemni ljudje rodijo in nato naredijo izjemne dosežke."

Massi je ocenil, da Mazejevi veliko prednost ni prinesel poletni snežni trening v Arhentini in Čilu, ampak bolj dober fizični trening v zadnjih letih. "Na Južni polobli so trenirali tudi drugi. Tudi slovenske moške in ženske ekipe, tako v Argentini kot v Čilu. Tudi druge reprezentance so tam vadile, tako da je težko trditi, da je Mazejeva prednost dosegla prav tam. Tudi moja kondicijska vadba je zastonj in zelo primitivna. Uporabljam kos papirja, štoparico in meter. Vsi se mi smejejo, ko to vidijo. Večina je zaradi dobe, v kateri smo, prisiljena uporabljajo računalniške programe. Sam tega ne počnem, je pa kondicija ključnega pomena, kar dokazuje tudi današnji veleslalom. Dva tisoč točk v sezoni brez vrhunske kondicije tudi ni moč doseči."

Če ne zmaguješ, nisi sto odstotno vesel

Prešerno razpoložena je bila tudi Mazejeva, ki je zatrdila, da bo tudi v prihodnji olimpijski sezoni nadaljevala z nastopanjem na vsaki tekmi, kot je to počela v pravkar končani. "Prvo in zadnjo tekmo sezone sem dobila, to je najboljši občutek, ki ga imaš lahko ob koncu sezone. Ne bi bila sto odsotno vesela, ne glede na globuse, če se ne bi danes tako razpletlo. Kar malo si odvisen od zmag in šport postane življenjski stil. Če ne zmaguješ, nisi sto odstotno vesel. Po sobotnem razočaranju, naj bo to v narekovajih, in tretjem mestu v slalomu sem jezo usmerila na današnjo tekmo," je povedala Mazejeva.

Na njeno čast so zadnji dan finala sezone v Lenzerheideju trikrat zaigrali slovensko himno, nazadnje, ko je v zrak dvignila veliki kristalni globus. Teža tega jo je kar malo presenetila. "Izjemen občutek je, da sem po tej sezoni tudi po moji celotni karieri vendarle dvignila v zrak alpski Sveti gral. Vemo, koliko to pomeni v smučanju. To je bil moj sanjski cilj od mladosti. V zadnjih letih sem se mu vse bolj približevala in ga tudi po zaslugi svoje izjemne ekipe končno dosegla."

Vprašanja o utrujenosti so jo razjezila

V Lenzerheideju se je v velikem loku izogibala odgovorom na vprašanje, če je utrujena po dolgi sezoni. "Tako jezna sem bila, ko me je skoraj vsak spraševal, če sem že utrujena po dolgi in uspešni sezoni. To ti lahko zleze v glavo, vendar tem črnim mislim nisem pustila vanjo. V sezoni sem imela nekaj težav z mišicami, vendar ne velikih. Glede na moja leta je nenavadno, da sem jo odnesla brez poškodb. Bila sem dobro fizično pripravljena in sem sezono končala brez večjih težav, male pa so del športa," je pojasnila 29-letna Črnjanka.

Mazejeva je dejala, da je bil ne glede na vse najtežji del sezone zaključek. "Najtežji del športnega dela sezone je bil prihod na finale, posebej slalomska tekma. Na njej nisem uresničila enega pomembnih ciljev. Nisem osvojila globusa in to je bilo najtežje sprejeti. Delala sem malo napak, ki so sicer del športa, a ti omogočajo, da napreduješ. V športu so različne prvine, ki ti pomagajo v boju za vrh, tudi čustva in stres. Življenje ni perfekcija, sama pa k njej težim. Z leti sem se že nekoliko navadila, da ne gre vedno vse sto odstotno. Včasih sem zato jezna, žalostna ... Ne skrivam čustev, želim biti to, kar sem."

Viden napredek po petih letih sistematičnega dela

Je sploh mogoče izboljšati letošnjo rekordno sezono? "Mislim, da se tehnično lahko izboljšam v slalomu, kjer pa sem bila kljub temu že zdaj odlična. Drugje sem na zelo visoki ravni in mislim, da jo bo kar težko obdržati. Pozna se pet let sistematičnega dela naše ekipe. Leta 2009 smo začeli z dvema članoma, zdaj smo v ekipi štirje. Vsako leto smo naredili korak naprej. Predlani sem bila tretja v skupnem seštevku, lani pa druga, vendar nisem niti enkrat zmagala. Bila sem odločna, da to spremenim. Letos sem zmagala na številnih tekmah. Imela sem tudi srečo, ki se je včasih iztekla v moj prid, včasih pa kljub uspehom tudi ne."