Kranjec, ki je tako kot na minuli tekmi v Trondheimu tudi danes po prvi seriji vodil, je tokrat le skočil na stopničke. Gre za njegove dvajsete v svetovnem pokalu, s tretjim mestom pa je v Oslu ponovil lanski uspeh na zadnji tekmi finsko-norveške nordijske turneje. Brez točk so danes ostali Andraž Pograjc na 31. mestu, Matjaž Pungertar na 37. ter Anže Semenič, ki se mu je današnji nastop povsem ponesrečil, a mu je v uteho vsaj novica iz Rusije, ko je izvedel, da je postal skupni zmagovalec celinskega pokala za sezono 2013.

Škoda, da razmere na koncu niso dovoljevale daljših skokov

Do zmage sta v Meki nordijskega smučanja na Holmenkollnu v Oslu skupaj prišla Schlierenzauer in Žyla. Medtem ko je 26-letni Poljak presenetil in v svetovnem pokalu slavil prvič v karieri, pa je za 23-letnega Tirolca to še deveta zmaga v sezoni, skupno pa že 49. v karieri. Svetovni prvak z velike skakalnice Poljak Kamil Stoch, ki je po polovici tekme zaostajal le za Kranjcem, je po zmagah v Kuopiu in Trondheimu tokrat ostal brez stopničk na četrtem mestu.

»Res škoda, da povsem ob koncu tekme razmere niso več dovoljevale daljših skokov. Sem že razmišljal, da bi Kranjca spustil z enega naletnega mesta nižje, a ko sem videl, kako je skočil Stoch, sem raje pustil 'rampo' višje in sem zelo vesel, da je Robi končal na stopničkah. Stopničke na Holmenkollnu so vedno nekaj posebnega. Pri Petru sem za dve mesti znižal nalet in nato je tudi žirija nadaljevala tekmovanje s te višine,« je po tekmi dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli na veliki finale sezone, ki bo tradicionalno v dolini pod Poncami. V četrtek bodo na sporedu kvalifikacije, nato pa v Planici sledijo še zadnje tri tekme sezone. "Upam, da bodo naši uspehi skozi sezono in tudi današnji Robijev uspeh potegnili tudi ostale fante za zadnje tri tekme sezone. Želim si, da nas bo v Planico prišlo spodbujat čim več gledalcev," si je pred velikim finalom sezone zaželel Janus.

Hendricksonova znova najboljša, Tepešovo odnesli na nosilih

Američanka Sarah Hendrickson (262,8 točke) je zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih to sezono v Oslu. Druga je bila najboljša skakalka to zimo, zmagovalka svetovnega pokala Japonka Sara Takanaši (260,8). Najboljša Slovenka je bila vnovič Katja Požun (206,6), ki je končala na devetem mestu.

V finalu so na zadnji tekmi sezone, na kateri prvič to zimo na veliki skakalnici nastopa 31 skakalk, nastopile še vse preostale slovenske skakalke. Eva Logar (193,1 točke) je po finalnem skoku napredovala na 13. mesto, Urša Bogataj (190) je bila 15., Špela Rogelj (184,7) 16., Maja Vtič je zdrsnila na 21. mesto, Anja Tepeš (151,7), ki je pri doskoku grdo padla, tako da so jo na nosilih odnesli iz izteka skakalnice, pa je bila 29.