"Tudi sama sem navdušena. Imela sem izjemno sezono, ki sem jo končala z zmago. Zato gre zahvala tudi moji ekipi," je takoj po tekmi povedala Mazejeva.

Veliki kristalni globus, prvi v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, mala globusa za prvi mesti v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku, primat v superkombinaciji ter drugi mesti v smukaškem in slalomskem seštevku, zlata in dve srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu v Schladmingu ter kopica rekordov. S tem se je Tina Maze vpisala ne le v zgodovino slovenskega športa, ampak tudi v anale na svetovni revni.

Sezona presežkov

Z osmimi veleslalomskimi stopničkami v sezoni je najboljša veleslalomistka v zgodovini in se je na drugem mestu skupno izenačila z Američanom Philom Mahreom (1981/82); pred njima je le Elanov Šved Ingemar Stenmark, ki je desetkrat prišel med prve tri v sezonah 1978/79 in 1980/81. Maze je dosegla 13. zmago v karieri v veleslalomih in deli peto mesto na večni lestvici, z 11. zmago v sezoni pa je peta smučarka doslej, ki ji je to uspelo po Avstrijki Annemarie Moser Pröll, Švedinji Anji Pärson in Lindsey Vonn ter Švicarki Vreni Schneider; slednja ima s 14 zmagami rekord iz sezone 1988/89.

Mnoge izmed letošnjih rekordov Mazejeve bo težko preseči. Med drugim je izboljšala dva več kot desetletje stara mejnika legendarnega avstrijskega asa Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000; 2000 točk je že pred časom krepko izboljšala, s 23 uvrstitvami na zmagovalne stopničke v eni sezoni pa je prav tako pred Maierjem. Na koncu je zbrala kar 2414 točk v svetovnem pokalu, pred drugo Mario Höfl-Riesch pa ima kar 1313 točk prednost.

Pela ob Zdravljici, zaigrani njej v čast

Čeprav je v soboto na slalomu s tretjim mestom izgubila možnost, da bi postala najboljša vseh časov po številu prvih mest v seštevku disciplin in skupno, sedaj si najvišje mesto vseh časov deli z Vonnovo, je nedeljski veleslalom začela odločena, da tudi na zadnji tekmi zime presežkov zaključi v slogu, s katerim je začela sezono. Na tradicionalnem ledeniškem uvodu konec lanskega oktobra je v Söldnu zmagala v veleslalomu ter napovedala izjemno sezono, ki jo je sklenila na najlepši možni način - z zmago v svoji paradni disciplini.

Tina Maze je na zadnjem veleslalomu zime nastopila s številko sedem. Ob prihodu v cilj je za svetovno veleslalomsko prvakinjo Worleyjevo, ki je nastopila prva, edina zaostajala manj kot sekundo (+0,42). V finalu se je po nizu odstopov, med katerimi je bilo tudi nekaj prvokategornic, pomerilo le 15 tekmovalk. Mazejeva je v finalu stopnjevala ritem od starta do cilja ter v velikem slogu povedla s sekundo in 38 stotinkami naskoka. Worleyjeva se ji je v zgornjih delih približala na štiri in dve stotinki, na koncu pa zaostala s 35 stotinkami. In Mazejeva je lahko znova visoko dvignila smuči v zrak, pela ob Zdravljici, zaigrani njej v čast, na razglasitvi pa visoko dvignila še veliki kristalni globus in mali veleslalomski globus.

Poškodba Drevove

Med žrtvami prve proge je bila tudi Drevova, ki je zapeljala s proge z bolečinami v kolenu. "Startala je, nato pa jo je v četrtem, petem zavoju zapeklo v kolenu. Bolečina je bila neznosna, je dejala. Skušala je nadaljevati, a ni mogla. Misli, da je zelo huda poškodba, bomo pa bolj natančno vedeli po pregledu. Zelo mi je žal, tako kot njej, da se je tako izteklo, saj ji takšen težak veleslalom zelo ustreza, tudi postavitev ji je bila pisana na kožo. Je v dobri formi, kar se je pokazalo tudi med zadnjimi treningi s švedsko ekipo in moško nemško vrsto v Oberjochu. Mislim, da bi danes osvojila veliko bero točk. Za njo je najboljša sezona doslej, osvojila je največ točk, moramo pa še nadgraditi stvari, ki jih ne zna najbolje, da bo lahko na vsaki tekmi prišla med deseterico," je dejal Denis Šteharnik, glavni trener za tehnične discipline v slovenski reprezentanci.

Preberite tudi: Massi: To so rekordi, ki trajajo 20 ali več let