Andreja Mali na današnji 10-kilometrski tekmi ni nastopila, tako da slovenskim tekmovalcem v sezoni 2012/13 ostajata le še nastopa na nedeljskih tekmah s skupinskim startom, na katerih bosta nastopila Gregorinova in Jakov Fak.

Tokratno tekmo je odločilo zadnje streljanje, pred katerim je bila v najboljšem položaju Vita Semerenko, ki pa v težkih pogojih, močnem sneženju, ni našla pravega položaja in ko je morala kar trikrat v kazenski krog, je nazadovala na 10. mesto. Razmere je najbolje izkoristila zmagovalka četrtkovega sprinta Čehinja Soukalova, ki je morala prav tako enkrat v kazenski krog, a obdržala dovolj naskoka pred tekmicami, ki so prav tako grešile. Še najbolj jo je ogrozila Viluhina, ki je bila na zadnjem postanku 100-odstotna.

Tekmo je odlično začela tudi Gregorinova, ki je prvi streljanji opravila brez napake in z 21. mesta po sprintu napredovala na 14., na tretjem postanku si je privoščila en kazenski krog, na zadnjem pa je zadela štirikrat, si vzela čas za zadnji, 20. strel na tekmi, a ni zadela, kar jo je oddaljilo od deseterice.

»Zadnji strel mi v zadnjem času povzroča kar nekaj težav in zaradi tega sem izgubila že kar nekaj boljših uvrstitev. Prva tarča v položaju stoje ni bila tako kritična, samo zadela je tokrat nisem. Imela sem zelo konkurenčne smuči, zato sem bila lahko hitrejša na progi kot pred dnevi. V zaključku sem sicer preveč moči porabila za lovljenje tekmic, zato mi je malo zmanjkalo v fotofinišu, poleg tega pa sem izbrala smučino, kjer je bilo veliko novega snega in sem bila še zaradi tega počasnejša. Pred mano je le še zaključna tekma sezone, kjer si želim ubraniti 13. mesto v skupnem seštevku. Treba bo nadzorovati neposredno konkurenco, po možnosti spet ne zgrešiti zadnje tarče in odteči vsaj na današnjem nivoju. Moja glavna motivacija bo dober rezultat s katerim bom zaključila sezono,« je napovedala Teja Gregorin.

»Teja se je potrudila, napredovala za pet mest, kar je v teh težkih sibirskih pogojih lep dosežek. Na strelišču je porabljala nekoliko več časa kot ponavadi, vendar so bili sunki vetra kar močni in ni bilo lahko zadeti. Vsekakor čestitke za boj do zadnjega metra, s čimer sem tudi osebno zadovoljen,« pa je bil komentar glavnega trenerja Uroša Velepca.

Sumannu biatlonsko zasledovanje

Avstrijec Christoph Sumann je zmagovalec biatlonskega zasledovanja v ruskem Hanti Mansijsku. Po zaslugi brezhibnega streljanja je na 12,5 km dolgi progi napredoval s četrtega na prvo mesto, Francoz Simon Fourcade, tudi s strelsko ničlo, je zaostal 35,7 sekunde, njegov brat Martin, zmagovalec sprinta in skupnega seštevka svetovnega pokala, pa 49.

Junak tekme je bil pravzaprav Simon Fourcade, ki je bil po sprintu šele 22., v zasledovanju pa je hitremu teku dodal brezhibno streljanje in skok po lestvici za 20 mest. Martin Fourcade je tokrat dokazal, da je v smučini še vedno izvrstno pripravljen, saj je moral v kazenski krog kar petkrat.

Slovenci po polomu na petkovem sprintu, najboljši je bil Klemen Bauer na 67. mestu, niso imeli svojega predstavnika. Biatlonski svetovni pokal se bo končal v nedeljo s tekmama s skupinskim startom, na katerih bosta slovenske barve branila Jakov Fak, tretji v skupnem seštevku, in Teja Gregorin.