Čeprav od 11. marca naprej v EU velja popolna prepoved prodaje kozmetičnih izdelkov, ki so bili testirani na živalih oziroma so bile na njih testirane posamezne sestavine teh izdelkov, se potrošnikom ni treba bati, da bi s polic izginila njihova najljubša krema. Tako zagotavlja direktor Urada RS za kemikalije Alojz Grabner, ki pojasnjuje, da tisto, kar »je bilo doslej testirano na živalih, je bilo pač tako preizkušeno in se bo prodajalo še naprej«. Uradnih evidenc, koliko kozmetičnih izdelkov ali njihovih sestavin je bilo testiranih na živalih, ne vodimo niti v Sloveniji niti jih nima evropska komisija. Je pa njen predstavnik Frederic Vincent povedal, da so bile praktično vse sestavine izdelkov na trgu tako ali drugače testirane na živalih.

Rezultati testiranj ne zastarajo, prav tako za že preizkušene izdelke ponovna testiranja niso potrebna. Krema, ki so jo uporabljale naše babice, bo ostala na prodajnih policah. Vseevropska prepoved velja le za nove teste, torej za testiranje novih izdelkov oziroma novih sestavin, pojasnjuje evropska komisija.

Obstaja obvod

Ta je tudi zapisala, da testiranja na živalih za zdaj še ni mogoče popolnoma nadomestiti z alternativnimi metodami, zato se bodo nadaljevala prizadevanja za njihov razvoj. Komisija je za to med letoma 2007 in 2011 že namenila okoli 238 milijonov evrov. Ker izdelek ne sme biti nevaren za potrošnika oziroma kakor koli vprašljiv, se po Grabnerjevih besedah lahko zgodi, da se določenih snovi, ki doslej še niso bile preizkušene, vsaj nekaj časa ne bo smelo uporabljati v kozmetičnih izdelkih.

Toda obstaja manjši obvod, ki bi ga v teh primerih lahko izkoristila kozmetična industrija. Evropska zakonodaja prepoveduje le, da se na živalih ne sme testirati snovi za uporabo v kozmetični industriji. Lahko pa se te snovi na živalih testira za druge namene. »In ko so enkrat preizkušene, jih lahko uporabi tudi kozmetična industrija,« pripoveduje Grabner.

Tega se zaveda tudi Nuša Miklavec iz Društva za zaščito živali Ljubljana, kljub temu pa meni, da prepoved prodaje na živalih testiranih kozmetičnih izdelkov ni le simbolična gesta. »Evropski parlament je spoštoval voljo evropskih državljanov in upošteval dejstvo, da multinacionalke niso našle nobenega tehtnega razloga za nadaljnje testiranje kozmetičnih sestavin na živalih. Poleg tega je podprl alternativne metode testiranja, ki so dosti bolj varne za človeka, saj so zanesljivejše, še zlasti testiranje na umetno vzgojenih človeških celicah.« V društvu pa še naprej tudi pozivajo potrošnike, naj kupujejo le kozmetiko, katere proizvajalec zagotavlja, da testiranj na živalih ne izvaja niti za kakšne druge namene.

Industrija je bila pripravljena

Živali, na katerih se opravljajo tovrstna testiranja, so podgane, miši, morski prašički in zajci. Toda vse oblike testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih so v EU prepovedane že od leta 2004, testiranje kozmetičnih sestavin pa od marca 2009. So pa kozmetična podjetja potrošnikom do 11. marca lahko prodajala izdelke, za katere so bili najbolj kompleksni testi vplivov na zdravje ljudi (denimo toksičnost pri ponovljenih odmerkih, vključno s preobčutljivostjo kože in rakotvornostjo, reproduktivna toksičnost in toksikokinetika) opravljeni na živalih izven EU. Pred letom 2004 so bili v Uniji sicer opravljeni testi na 8998 živalih. To število se je v letu 2008 znižalo na 1510 živali in v letu 2009 na 344. Po ocenah komisije pa naj bi izven EU testiranja vsako leto opravili na 15.000 do 27.000 živalih.

Glede na to, da popolna prepoved prodaje novih izdelkov, testiranih na živalih, predstavlja le zaključek dolgoletnega procesa, se je kozmetična industrija po Grabnerjevih besedah nanjo dobro pripravila. Slovenski proizvajalci kozmetičnih izdelkov pa je najbrž sploh niso opazili, saj – tako pravi Grabner – jih imamo v Sloveniji relativno malo, pa še ti tudi do zdaj poskusov na živalih niso izvajali. To potrjujejo tudi v Krki, kjer so »v letu 2011 prestrukturirali ponudbo in med kozmetičnimi izdelki ohranili le izdelke za nego las in lasišča, ki jih ne testiramo na živalih«. S prepovedjo očitno nimajo težav niti drogerije.