Dirka v Daytoni bo letos na sporedu že 72., z moštvom Inotherm Racing Team pa bo spet imela tudi nekaj slovenskega pridiha. Boštjan Skubic bo sedel na dirkalnem motociklu Yamaha R6.

Prizorišče te zanimive dirke je sloviti oval v Daytoni, kjer je pred 14 dnevi potekala tudi dirka ameriške avtomobilistične serije Nascar. Na tej je prišlo do trčenja, po katerem so deli dirkalnika poškodovali gledalce na tribunah.

Motociklistična dirka v Daytoni je eno najstarejših in najbolj cenjenih motociklističnih preizkušenj na svetu. Tekma je vrhunec zbora motociklistov, ko se na in ob tem prizorišču zbere tudi 600.000 motoristov in ljubiteljev motorjev.

Skubic je prvi dan na prostih treningih dosegel 13. čas, le mesto za Joeyjem Pascarello, ki je lani zmagal. Danes sta na sporedu še dva kvalifikacijska treninga. Skubic se bo s svojo Yamaho R6 v tekmovalnem razredu Daytona Sportbike skušal uvrstiti čim višje in sobotno dirko začeti s čim bolj ugodnega položaja.

"Zelo sem zadovoljen z dogajanjem. Težko je bilo, saj je pihal hladen veter, ki je precej pohladil dirkaški asfalt in tudi gume. Pravega oprijema tako ni bilo in priča smo bili številnim padcem. V bistvu nisem odpeljal niti enega kroga, da kdo izmed konkurentov ne bi padel pred menoj. Zato sem vozil nekoliko bolj previdno in zadržano, kot bi sicer. Na dopoldanskem treningu sem tako le tipal teren, popoldan pa sem se nekoliko resneje spoprijel s stezo," je po prvih treningih povedal edini slovenski udeleženec dirke.

V soboto čaka dirkače naporno delo, saj bodo pri hitrostih, ki na ovalu presegajo tudi 300 km/h, morali zdržati 57 krogov.