Pernilla Wiberg je bila zvezdnica belega cirkusa ob prelomu tisočletja. Pogled na njene uspehe kaže izjemno podobnost s trenutno najboljšo alpsko smučarko na svetu Tino Maze. Švedinja je med letoma 1991 in 2002 zbrala 24 zmag svetovnega pokala (Tina Maze 21), se 61-krat uvrstila na zmagovalni oder (Slovenka 60-krat), na svetovnih prvenstvih osvojila 6 kolajn (Črnjanka prav tako), na olimpijskih igrah pa štiri (Korošica dve). Vrhunec je doživela v sezoni 1996/97, ko je osvojila veliki kristalni globus, ki ga bo najboljša slovenska smučarka vseh časov dvignila pojutrišnjem.

V svoji najuspešnejši sezoni svetovnega pokala se je danes 42-letna Pernilla Wiberg 18-krat uvrstila na zmagovalni oder in tedaj izenačila rekord Hanni Wenzel iz sezone 1979/80. Ta rekord je veljal do letošnje sezone, ko ga je krepko presegla Slovenka iz Črne na Koroškem. Kakšen bo končni izkupiček slovenske smučarke, bo znano v nedeljo. Obe prejšnji rekorderki sta imeli v svoji najuspešnejši sezoni manj tekem, kot jih bo imela Tina Maze, a Črnjanki kaže odlično, da obe zvezdnici prehiti tudi po odstotku uspešnosti. Hanni Wenzel je imela v sezoni le 29 preizkušenj (v odstotkih se je uvrstila na zmagovalni oder na 62 odstotkih preizkušenj), Pernilla Wiberg pa 32 (med prvo trojico se je uvrstila na 56 odstotkih tekem). Tina Maze je zaradi odpadlih prvih dveh preizkušenj finala svetovnega pokala v tej sezoni za zdaj nastopila na 33 preizkušnjah, na zmagovalni oder pa se je uvrstila 22-krat (66-odstotni izkupiček).

Pernillo Wiberg je mogoče v tej sezoni večkrat videti na prizoriščih tekem svetovnega pokala, saj je strokovna komentatorka na švedski televiziji. Na uspehe Tine Maze gleda s spoštovanjem. »Ko sem videla Tino, kako je zmagala na prvi tekmi svetovnega pokala v Söldnu, je name naredila izjemen vtis. Moč in volja po zmagah, ki ju je izžarevala, sta bili neverjetni. Pričakovala sem, da se obeta nekaj izjemnega, in nisem se motila,« je na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju dejala Švedinja. »Ključ do uspehov je po mojem mnenju Tinina izjemna fizična pripravljenost. Njeno smučarsko znanje že v preteklosti tako in tako nikoli ni bilo vprašljivo. Mislim, da bi se morale od Tine precej naučiti mlade smučarke. Morale bi jo občudovati in jo v nekaterih stvareh posnemati. Alpsko smučanje je šport, v katerem igra veliko vlogo občutek v vseh disciplinah. Toda ogromno je treba narediti v telovadnici. Vrhunski smučar mora ure in ure prebiti na fitnesu. In prav to dela Tina. Tudi sama sem se zelo rada potila v telovadnicah in ta volja mi je ostala še danes.«

Na vprašanje, ali je Tina Maze v eni sezoni svetovnega pokala dosegla največ med vsemi alpskimi smučarkami doslej, je Pernilla Wiberg odgovorila: »To je tipično novinarsko vprašanje v tej sezoni. Navsezadnje bi ga morala komu zastaviti tudi sama. Tina si nedvomno zasluži pohvale. Toda različnih časovnih obdobij ne bi primerjala. Raje rečem, da je Tina v tej sezoni zares odlična,« je sklenila Švedinja.