»Slovenski nastop je bil v skladu s pričakovanji, saj so bili v ospredju Prevc, Tepeš in Kranjec. Postavili smo dobre temelje za tekmo na skakalnici, ki omogoča zelo dolge skoke, kar je po okusu letalcev. Vodstvo tekmovanja je z višjim zaletiščem omogočilo dolge skoke, ki so bili varni tudi pri 140 metrih,« je povedal selektor slovenske vrste Goran Janus.

Avstrijec Gregor Schlierenzauer ne skriva zadovoljstva in ponosa, da si je že štiri tekme pred koncem zagotovil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku. Z lovoriko, ki jo bo prejel 24. marca po zadnji tekmi v Planici, je potrdil sloves najboljšega skakalca v letošnji zimi. 23-letni Tirolec je prvič v karieri zmagal v skupnem seštevku novoletne turneje. Na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme je osvojil tri kolajne: zlato na moštveni tekmi, srebrni na tekmah posameznikov na srednji skakalnici in mešanih ekip. Na 23 letošnjih tekmah svetovnega pokala je dosegel osem zmag, na zmagovalnem odru je bil štirinajstkrat.

»Po tekmi v Kuopiu sem začutil veliko olajšanje. Sem zelo ponosen in srečen. Ni bilo lahko. Trdo sem delal. Takšnih uspehov, kot sem jih nanizal v letošnji zimi, ne moreš doseči v vsaki sezoni. Na tekmah do konca sezone bom lahko resnično užival,« je povedal Gregor Schlierenzauer, ki je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala že pred štirimi leti (sezona 2008/09).

»Ko sem osvojil prvi globus, sem bil še najstnik. Od tedaj se je spremenilo veliko stvari. Prišlo je do sprememb pravil, velik korak je bil narejen v razvoju opreme, vseskozi sem moral trdo trenirati. V letošnji zimi sem užival najbolj v svoji dosedanji karieri. Ker so bili moji skoki konstantni, sem bil v vsakem trenutku med najboljšimi in vseskozi sposoben zmagati. Prav to je naredilo sezono neverjetno,« je dodal avstrijski športni junak, ki bo uspehe proslavljal šele po koncu sezone. V naslednjih dneh si želi še kakšnega odmevnega uspeha na tekmah v Trondheimu (danes), Oslu (nedelja) in treh tekmah (dve posameznikov in ena ekipna) v poletih na finalu sezone v Planici od 21. do 24. marca.

»Z enim očesom se že oziram proti 50. zmagi v karieri (doslej jih je zbral 48 op. p.), pomemben cilj je mali kristalni globus v posebnem točkovanju poletov, čaka nas še hud boj za zmago v točkovanju narodov, saj sta Norveška in Nemčija blizu Avstrije,« je bil zgovoren Schlierenzauer, ki ima dve tekmi pred koncem v posebnem točkovanju poletov kar 98 točk prednosti pred Robertom Kranjcem. jo