Potem ko ga je kongres pred natanko dvema tednoma ponovno potrdil za predsednika DeSUS in je z levo roko opravil z »vsiljivo« tekmico Meto Vesel Valentinčič, je bilo njegovo veselje kratkotrajno. Ta teden je namreč Vesel-Valentinčičeva v najvišje strankino nadstropje prilezla skozi stranska vrata, saj je postala predsednica sveta DeSUS, njegovega najvišjega organa med dvema kongresoma. A si tega spodrsljaja niti kandidatka niti dobra polovica svetnikov, ki so jo podprli na tajnih volitvah, ne bi smeli privoščiti. Strankin izvršni odbor je namreč pred glasovanjem sprejel nedvoumen sklep: zmagati mora kandidat iz Podravja. Toda neposlušni desusovci so šli svojo pot in 31-krat obkrožili ime Ljubljančanke Mete Vesel Valentinčič, a le 26-krat ime Mariborčanke Jelke Kolmanič.

Ker ima upokojenska stranka v svojem imenu izpostavljen pridevnik demokratična, se mora na ta zaplet seveda odzvati demokratično. Tako namerava ponoviti tajno glasovanje za predsednika sveta in izvoliti novega – takega, ki bo po meri vodstva stranke. Če ta manever ne bo uspel, bodo Karl, Tomaž, Franc, Marjana, Ivan, Marija in Jana odšli iz stranke.

In kaj jih moti pri Meti Vesel Valentinčič? Predvsem njeno vztrajno ponavljanje, da se stranka odmika od svojega programa, da ji ni veliko mar niti za socialno in pravno državo niti za upokojence, na katerih gradi svoje volilne kampanje. Vesel-Valentinčičeva opozarja, da je tako tudi v novi koalicijski pogodbi, v kateri ni niti besede o tem, da pokojnine ne bodo zamrznjene, prav tako nič o odpravi zloglasnega 143. člena Zujfa, ki je znižal pokojnine več kot 26.000 upokojencem. To sta bila namreč – tako sta vsaj pred kamerami govorila glavna pogajalca iz vrst DeSUS Karl Erjavec in Tomaž Gantar – ključna pogoja te stranke, da bo sploh vstopila v vlado Alenke Bratušek. Novi-stari zdravstveni minister Tomaž Gantar je še včeraj popoldan predvideval, da ti določili sta v koalicijski pogodbi, če ju ni, je dejal, pa ju bodo dodali naknadno (?!). Naj mu olajšamo prebiranje koalicijske pogodbe: beseda upokojenci je v njej zapisana enkrat samkrat – na prvi strani tega dokumenta, v imenu Demokratična stranka upokojencev.

Minister Gantar bo najbrž dodatno presenečen, ko bo v koalicijski pogodbi prebral zavezo, da bo nova vlada ves nadzor nad varno hrano združila v upravi za varno hrano. Torej bo tja preselila tudi zdravstveno inšpekcijo. A ne pozabimo: minilo je le nekaj mesecev, ko je prav Gantar to selitev – resda v vladi Janeza Janše – preprečil.

Sicer pa bi, če bi koalicijsko pogodbo, ki so jo v sredo v nočnih urah podpisali prvaki PS, SD, DL in DeSUS, revidiralo računsko sodišče, lahko ugotovilo le: zelo malo merljivih ciljev, in če teh ni, tudi učinkov ne bo mogoče izmeriti. Zato je upati, da bo vlada Alenke Bratušek, če bo prihodnji teden dobila podporo v državnem zboru, pri uresničevanju koalicijske pogodbe učinkovitejša, kot je bila pri sestavljanju ministrske ekipe.

Politiki, ki so zadnje tedne mešetarili z ministrskimi položaji, so pred očmi državljanov uprizorili farso, kakršne Slovenija še ni doživela. Lista ministrskih kandidatov, ki so jo skupaj spacali šele sinoči, tik pred iztekom roka za oddajo v državni zbor, pa kaže, da je Alenka Bratušek že takoj na začetku premierske kariere grdo prelomila svojo prvo obljubo, da bo v njeni vladi več strokovnjakov kot politikov.