Odhajajoči minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač naj bi včeraj ob 13. uri v Novem mestu z županom Alojzijem Muhičem podpisal pogodbe za energetsko sanacijo treh stavb, ki so v lasti občine. Gre za novomeški zdravstveni dom ter osnovni šoli Grm in Bršljin, ki so te sanacije nedvomno močno potrebni. Toda ministra v Novo mesto, ki ga vodi leva koalicija, ni bilo. Zanimivo pa je, da je Černač le uro kasneje, kot je bil dogodek predviden v Novem mestu, vendarle našel čas, da obišče strankarsko mu bližje Brežice. Na naše vprašanje, zakaj ga ni bilo v Novo mesto, je odgovoril, da mu tega niso dopuščale druge nujne obveznosti. Morebitno politično motiviranost »izogibanja« dolenjske prestolnice je gladko zanikal. »Če bi obstajali kakršni koli politični vzgibi, prav gotovo ne bi podal negativne odločbe svoji lastni (postojnski, op. p.) občini, ki se ji pri presoji izpolnjevanja razpisnih pogojev ni uspelo uvrstiti v ožji krog,« je pojasnil. Kot so nam povedali v službi za odnose z javnostmi na ministrstvu, je podpis v Novem mestu »preložen za nedoločen čas« oziroma prepuščen naslednjemu ministru.

Na hitro so morali pripraviti in na hitro odpovedati

Novomeški župan Muhič dogodka ni želel komentirati. Smo pa vseeno izvedeli, da se odgovornim na občini zdi takšno ravnanje ministra povsem neprimerno. V Novem mestu so namreč šele v sredo v zadnjem hipu dobili sporočilo, da minister v četrtek pride na podpis pogodb. Tako so morali na hitro organizirati vse potrebno. Prav tako na hitro pa je župan včeraj zjutraj prejel klic ministra, ki mu je sporočil, da v Novo mesto ne bo utegnil priti, ker je zadržan z drugimi obveznostmi.

To, da je minister »za nedoločen čas« preložil podpis pogodb, je v Novem mestu povzročilo kar nekaj negodovanja. Zdravstveni dom, denimo, naj bi od države letos in v prihodnjem letu dobil skupno 964.000 evrov za energetsko sanacijo stavbe, ki jo bodo morali končati do leta 2015, sami pa bodo morali primakniti še 700.000 evrov. Vendar je direktorica dr. Milena Kramar Zupan, ki je za odpoved podpisa pogodbe včeraj izvedela od nas, prepričana, da projekt ni ogrožen in da bo pogodbe pač podpisoval novi minister. Je pa res, kot je dodala, da so imeli nemalo težav, da so sklep sploh dobili. »Minister ga je imel že tri tedne na svoji mizi, zato smo bili malo zaskrbljeni, kaj zdaj to pomeni. Dobili smo ga šele po večkratnem posredovanju. Poleg tega smo ena tistih redkih občin, kjer je ministrstvo opravilo tudi poseben nadzor o upravičenosti dodelitve sredstev,« dodaja. Osnovni šoli Grm in Bršljin naj bi nepovratna sredstva za energetsko sanacijo dobili letos, in sicer prva 969.000 evrov in druga 1,18 milijona evrov.

Do energetske prenove več kot 200 objektov

V Brežicah in Krškem pa je Černač včeraj podpisal pogodbe za sanacijo brežiškega zdravstvenega in prosvetnega doma, ki bo skupno znašala 1,2 milijona evrov, pri čemer bo 935.000 evrov v obliki nepovratnih sredstev prispevala država. V krški občini bodo energetsko sanirali osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem in Adama Bohoriča v Brestanici ter športno dvorano pri osnovni šoli v Leskovcu pri Krškem. Ocenjena skupna vrednost tega dela projekta znaša 3,6 milijona evrov, od tega je 2,34 milijona nepovratnih. Preostali delež bodo zagotovile občine in zavodi z lastnimi sredstvi.

Na prvi razpis za energetsko sanacijo javnih objektov se je prijavilo več kot 120 javnih zavodov, v ožji izbor za razdelitev 52 milijonov evrov jih je prišlo 109. Minister je do zdaj podpisal pogodbe za štirinajst projektov na Primorskem, Kočevskem in v Posavju, danes naj bi še pogodbo za projekt v Cerknici. Kdaj naj bi sledili preostali podpisi, nam na ministrstvu včeraj ni uspelo izvedeti, je pa Černač na obisku v Brežicah dejal, da bodo podpisane pogodbe preostalim občinam poslali kar po pošti. V drugem razpisu pa je na voljo dodatnih 57,5 milijona evrov. Na ministrstvu pričakujejo od 120 do 150 prijav. Minister ocenjuje, da bodo z nepovratnimi sredstvi obeh razpisov energetsko prenovili več kot 200 občinskih objektov, predvsem šol, vrtcev in zdravstvenih domov, ki bodo po končani sanaciji stroške za ogrevanje prepolovili.