Nova Gorica. Dimitrij Piciga, ki je za šest mesecev prevzel vodenje uprave novogoriške družbe Hit, se bo prijavil tudi na razpis za predsednika uprave, ki naj bi ga objavil v dobrih štirinajstih dneh. S Kompasom, kjer je bil zaposlen, se je namreč sporazumno razšel. Uprava Hita bo za zdaj dvočlanska. Poleg Picige bo v njej tudi delavski direktor Marjan Zahar.

Največ pozornosti bo novi predsednik uprave, ki so ga na to mesto postavili trije člani nadzornega sveta (predstavnika delavcev in predstavnik ministrstva za finance), namenil reševanju kranjskogorske družbe Alpinea in pripravi razpisa za vodenje družbe Hit. Pogodbe še ni podpisal, kot pravi, naj bi jo pripravljali, za zdaj pa se bo vsak dan vozil na delo iz Ljubljane v Novo Gorico. »Hit sem do zdaj spoznal od zunaj, najbolj enoto v Črni gori. Prišel sem, da bi sestavil upravo za prihodnjih pet let. Nisem član nobene politične stranke, na to mesto pa so me postavili nadzorniki. Priložnost, ki sem jo dobil, želim izkoristiti. Večjega izziva, kot je Hit, ni,« je prepričan Piciga.

Odpuščanju se morebiti ne bodo mogli izogniti

Zmanjševanja plač za zdaj ne napoveduje, manj prepričljiv pa je bil pri odgovoru o morebitnem odpuščanju. »Če bodo dogodki to narekovali, potem se tudi temu ne bomo mogli izogniti. Novih zaposlovanj v upravi zagotovo ne bo. Poleg problema Alpinee se bomo morali soočiti s težavami v Umagu in Bovcu. Čaka nas veliko dela. Dosedanji ukrepi v družbi niso šli v pravo smer,« dodaja Piciga, ki se je pohvalil, da so samo v 36 urah naredili veliko za rešitev družbe v Kranjski Gori. Navkljub kritikam na račun stare uprave, revizije njenega poslovanja ne namerava predlagati.

Kaže, da se bodo morali z imenovanjem Picige na čelo uprave Hita ukvarjati tudi pravniki. Domnevno bi moral sklep o imenovanju podpisati predsednik nadzornega sveta Andrej Cetinski. Ker je ta zapustil sejo nadzornega sveta pri točki razno, ko je novi član Boris Tomašič (pred tem so ga izvolili za podpredsednika) predlagal razrešitev uprave, je o vsem odločal kar podpredsednik. Ker se ni strinjal, da bi o razrešitvi razpravljali pod točko razno, je sejo zapustil tudi predstavnik lokalne skupnosti Marino Furlan.

Župani zgroženi nad »eksekucijo«

»Lokalna skupnost je pomemben lastnik in načrti treh nadzornikov niso bili usklajeni z lastniki. Zahteval sem, da gre točka na dnevni red, kar pa predstavnika delavcev in predstavnik ministrstva za finance niso sprejeli. Bojim se, da bo nova uprava težko rešila vse probleme.«

Novogoriški župan Matej Arčon je v imenu šestih županov z Goriške in kranjskogorskega dejal, da so vsi zgroženi nad načinom, kako so upravo zamenjali z eksekutorjem iz SDS. »Zdaj čakamo na mnenje pravnikov, ali je bila razrešitev zakonita. Pričakujemo odgovornost države. Tudi nisem prepričan, da gre za odločitev večine zaposlenih. Upam da bo delovala pravna država,« je dejal Matej Arčon, ki je za prihodnji teden napovedal tudi sestanek vseh lastnikov Hita v Novi Gorici.