Nova Gorica. Na protikorupcijsko komisijo so v anonimni prijavi včeraj prispeli očitki na račun direktorja Regijske razvojne agencije severne Primorske in nekdanjega novogoriškega župana Črtomirja Špacapana. Odgovorni občan Nove Gorice, kot se je poimenoval, komisiji sporoča, da je Špacapan za vodjo projekta, namenjenega zaposlovanju mladih, zaposlil svojo ženo, prostore za izvajanje projekta pa najel od svojega dolgoletnega prijatelja in novogoriškega podjetnika Dušana Vičiča. Špacapan očitke zavrača in jih povezuje z dejstvom, da regijska agencija išče novega direktorja. Na razpis se je prijavil tudi sam.

Pod očitki se je Špacapan znašel zaradi projekta Podjetno v svet podjetništva, namenjenega spodbujanju podjetništva med mlajšimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe, ki ga sofinancira evropski socialni sklad. Odgovorni občan je prepričan, da Špacapan postopka izbire prostorov, ki so jih potrebovali za ta projekt, ni izpeljal transparentno, še huje pa se mu zdi, kot navaja, da je za vodjo omenjenega projekta izmed mnogih kot najbolj kompetenten kader izbral svojo ženo Tatjano Špacapan ter jo zaposlil na omenjenem projektu. Špacapan zanika prijateljski najem prostorov, saj da so ga njegovi sodelavci peljali v skladu s pravili. Še glasneje zavrača očitke glede zaposlovanja žene. »Prijavljena je kot brezposelna na zavodu za zaposlovanje, na agenciji ni zaposlena, res pa nam je pri projektu prostovoljno pomagala,« pravi Špacapan. »Delamo transparentno, lani smo poslovali z dobičkom in smo ena najboljših agencij po črpanju evropskega denarja,« odgovarja.

Bržkone ni naključje, da se je anonimna prijava pojavila v času, ko skupščina regijske razvojne agencije izbira novega direktorja. Špacapanu mandat v kratkem poteče, a se bo zanj še enkrat potegoval. Konkurence naj ne bi imel velike, saj naj bi menda poleg njegove na razpis prispela le še ena prijava. Vloge bodo odprli naslednji teden. Neuradno smo od nekaterih županov izvedeli, da kritik na dosedanje delo regijske agencije in njenega direktorja ni bilo. Res pa je, da rad veliko obljubi, pa se mu potem vedno ne izide, pravijo nekateri. no