Motsoaledi je eden tistih, ki si vztrajno prizadevajo, da bi širjenje te bolezni omejili. Od kar ga je leta 2009 predsednik Jacob Zuma postavil na mesto ministra za zdravje, Južnoafriška republika vodi največji program za zaustavitev širjenja tega virusa na svetu (ARV). Število HIV pozitivnih ljudi, ki že prejemajo zdravila ARV, ki rešujejo življenja, se je, od kar je on minister, z 678,500 povečalo na 1,5 milijona.

V letu 2011 je splavilo 77,000 deklic

V enem od javnih govorov je Motsoaledi izjavil, da ga je visoko število mladih deklet, ki so okužene z virusom HIV, izjemno prizadelo. »Jasno je, da s temi dekleti ne spijo mladi fantje, ampak starejši moški. Moramo se upreti tem premožnim starejšim moškim, ki uničujejo naše otroke,« je še povedal. Podal je tudi podatek, da so z virusom HIV okužena tudi številna dekleta stara med 10 in štirinajst let, ki so noseča. »Leta 2011 je zanosilo kar 94,000 šoloobveznih deklic, od tega naj bi jih kar 77,000 opravilo splav v državnih bolnišnicah. Tako ne moremo več živeti. To moramo ustaviti,« je še dodal.

Več kot pet milijonov prebivalcev Južnoafriške republike je HIV pozitivnih, kar pomeni kar deset odstotkov celotne populacije. Lani je več kot 260,000 ljudi obolelih za aidsom umrlo, kar je kar polovica vseh ljudi, ki so umrli v letu 2012.