Kot pojasnjujejo na zavodu, do prihoda novega vodstva Zavoda K6/4 ŠOU v Ljubljani ni bil ustrezno seznanjen s finančnim stanjem zavoda. Na zadnji seji prejšnjega predsedstva ŠOU v Ljubljani, ki je potekala 17. decembra 2012, pa je bil predstavljen presežek odhodkov nad prihodki v vrednosti 136.000 evrov Zavoda K6/4.

Dodajajo, da sta na podlagi predstavljenih podatkov obe stranki sklenili dogovor o odpisu dolgov Zavoda K6/4 do ŠOU v Ljubljani, ta pa je v proračunu za leto 2013 namenil 50.000 evrov za finančno sanacijo omenjenega zavoda.

Na podlagi podrobnega pregleda dokumentacije je novo vodstvo ugotovilo, da je presežek odhodkov nad prihodki v lanskem letu 200.000 evrov, s celotnimi ostalimi terjatvami in dolgovi pa skupni minus znaša slabih 470.000 evrov, so še zapisali.

"Jasno je, da je Zavod K6/4 dal slovenski javnosti in kulturi ogromno dobrega, sedaj pa se moramo na žalost pogovarjati o ekonomiji," je dejal Klasinc.

Po njegovih besedah so se sestali z nekdanjim predsednikom sveta zavoda in pridobili določene informacije, na podlagi katerih ocenjujejo, da poslovanje, predvsem v letu 2012, ni bilo transparentno. Prvenstvena želja ŠOU v Ljubljani je, da začne K6/4 čim prej dobro poslovati, je še poudaril.

Klasinc je izpostavil tudi težave pri sanaciji dolga

"Denarja v tako velikem obsegu ne bo več. Z vsemi močmi se bomo trudili, da financiranje ostane na isti ravni, težava pa nastane, ko je potrebno nekako pokriti ta presežek odhodkov nad prihodki. Rabimo določen čas, da lahko preverimo poslovanje v letu 2012, predvsem v zadnjih šestih mesecih," je dejal in napovedal, da bodo v primeru ugotovitve kršitev kazensko ovadili odgovorne. Napovedal je tudi neodvisno zunanjo revizijo poslovanja prejšnjega vodstva.

Klasinc je izpostavil tudi težave pri sanaciji dolga ter poudaril, da bodo najprej poplačali sodelavce zavoda, ki so ustvarjali program.

Logar je poudaril, da Kluba K4 ne zapirajo za zmeraj in ga želijo čim prej ponovno odpreti. Dodal je, da si želijo klub in celoten zavod ohraniti "na dolgi rok z vsebinami, ki jih je delal do zdaj". Kot je še povedal, že pripravljajo nadaljnji program za klub, zaradi vseh mogočih pritiskov pa se morajo namesto s programskimi vsebinami ukvarjati z drugimi stvarmi.

Peticijo novega vodstva podpisalo že več kot 2000 ljudi

Novo vodstvo Zavoda K6/4 je k odstopu pozval nekdanji direktor Zavoda K6/4 Miloš Krajnc, in sicer "zaradi popolne nekompetentnosti opravljanja dodeljenih funkcij in vodenja zavoda".

Pobuda Kašteri Nedamo pa je objavila peticijo, s katero se zavzemajo za ohranitev Kluba K4 kot prostora progresivne in neodvisne kulturne ter glasbene produkcije ter za ohranitev Zavoda K6/4 kot neprofitne in odprte urbane platforme za glasbene, vizualne, intermedijske ter druge sodobne umetniške in kulturne prakse.

Novo vodstvo Zavoda K6/4 pa v peticiji, ki jo je doslej podpisalo že več kot 2000 ljudi, pozivajo k odstopu zaradi "nelegitimnega imenovanja, izkazanega konflikta interesov, nestrokovnosti ter dosedanjega destruktivnega delovanja pri opravljanju dodeljenih funkcij in vodenju zavoda".