Tine Debeljak ml., sin slovenskega literarnega kritika, prevajalca, urednika in pesnika Tineta Debeljaka (1903-1989), se je v Argentino preselil šele v študentskih letih, a se je takoj vključil v delovanje slovenske skupnosti in zelo kmalu postal eden najpomembnejših publicistov takratne mlajše generacije, je za STA dejal letošnji Prešernov nagrajenec.

Ob Debeljakovi smrti je njegovim bližnjim, prijateljem in sorodnikom sožalje izreke tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša. Kot je zapisal v sožalju, je Debeljak s svojim življenjskim delom in prizadevanji pomembno prispeval k ohranjanju slovenske besede, nacionalne zavesti in dobrodelnega duha.

"Tine Debeljak ml. je bil velik Slovenec. S svojimi pesnitvami, publicističnim delom ter urednikovanjem časopisa Svobodna Slovenija je pomembno zaznamoval zgodovino in obstoj slovenske skupnosti, živeče v Argentini," je še zapisal Janša.

Tine Debeljak ml. se je rodil leta 1936. Po maturi na klasični gimnaziji v Ljubljani se je leta 1954 preselil v Argentino. Leta 1984 je postal glavni urednik časopisa Svobodna Slovenija. V Buenos Airesu je objavil tudi dve pesniški zbirki Homo viator (1965) in Prosti čas (1986).