Celjska zasedba je z uvrstitvijo v osmino finala izpolnila zastavljen načrt, tako da se izjemno močni in mednarodno obarvani ekipi iz Hamburga lahko zoperstavi brez posebnega tekmovalnega pritiska. Rokometaši iz mesta ob Savinji se zavedajo, da bodo gostili tekmece iz najvišjega kakovostnega razreda, ki so si nastop v najmočnejšem klubskem tekmovanju priborili šele na turnirju povabljencev v francoskem Saint Raphaelu, v skupini A pa so s sedmimi zmagami, dvema neodločenima izidoma in porazom osvojili prvo mesto pred tekmeci iz nemškega Flensburg-Handewitta, ruskimi Čehovskimi medvedi, španskim Ademarjem iz Leona, francoskim Montpellierjem in srbskim Partizanom iz Beograda.

V tej nemški zasedbi je izjemno močna hrvaška kolonija (Igor Vori, Blaženko Lacković in Domagoj Duvnjak), njena igra pa tudi sloni na švedskem kvartetu (Dan Beutler, Andreas Nilsson, Fredrik Petersen in Oscar Carlen) in drugimi izjemnimi posamezniki, kot so Nemci Pascal Hens, Michael Kraus in Johannes Bitter, Poljak Marcin Lijewski ter Danec Hans Lindberg. Slednji je bil z 69 goli tudi najboljši strelec skupinskega dela lige prvakov, drugouvrščeni Celjan Gašper Marguč je dosegel štiri zadetke manj.

HSV Hamburg je v generalki za sobotni obračun v Zlatorogu zanesljivo premagal Gummersbach z 32:21, po nepopolnem 24. krogu pa je na petem mestu v bundesligi, takoj za Kielom, Rhein-Neckar Löwnom, Flensburgom in Füchsejem iz Berlina.

Celjska zasedba je v zadnjem preizkusu pred sobotnim spektaklom na kolena položila mariborski Branik, na mikavnih tekmah z rokometnimi supezvezdniki iz Hamburga pa ne bo mogla računati na nekatere svoje pomembne igralce. Že dolgo časa so izven tekmovalnega pogona Dejan Perić, Gregor Potočnik in Rok Žuran, po pokalnem turnirju v Laškem pa so ostali brez madžarskega organizatorja Mateja Lekaia.

Skube: Ne smemo razočarati polne dvorane, upam na zmago

Niti celjske igre bodo tako v rokah slovenskega reprezentanta Sebastiana Skubeta, ki je pred tekmo z Hamburgom dejal: "Naša pričakovanja so kar velika. Verjamem, da bo Zlatorog napolnjen do zadnjega kotička, prav zaradi tega ne smemo razočarati sami sebe in naših zvestih privržencev. Upam, da se bo tekma razpletla po naših načrtih, pred nami pa je izjemno naporna naloga. V zadnjem času smo odigrali številne zahtevne tekme in smo kar nekoliko izmučeni, a verjamem, da bomo prikazali bojevito predstavo, po kateri bo zadovoljstvo na strani igralcev in gledalcev."

Celjani so v polnem sijaju zablesteli na finalni tekmi v Laškem, kjer so v obračunu proti Velenjčanom prikazali izjemno predstavo. "Če na sobotni tekmi ponovimo našo predstavo iz Laškega in z našo trdo obrambo dosežemo številne gole iz nasprotnih protinapadov, potem imamo možnosti za zmago. S prebojem v osmino finala smo izpolnili naše načrte, tako da lahko na tekmi s Hamburgom igramo za svojo dušo. Zmaga, pa čeravno minimalna, bi bila za vse nas le še dodatna spodbuda za naprej."

Velenjčani v boj z rokometnimi tigri iz Flensburga

Tudi velenjski rokometni ekipi je žreb v osmini finala evropske lige prvakov namenil izjemno zahtevnega tekmeca iz Nemčije. Prva tekma med Gorenjem in Flensburg-Handewittom se bo v nedeljo, 17. marca, v velenjski Rdeči dvorani začela ob 19.30, povratna tekma pa bo v soboto, 23. marca, v Flensburgu.

"Rokometni tiger" iz Flensburga na mednarodni sceni resda nima glamurja nemškega Kiela ali španske Barcelone, a to je ekipa, ki bi se jo tudi najmočnejše evropske zasedbe najraje izognile v velikem loku. V izjemno kakovostnem nemškem prvenstvu je trenutno na tretjem mestu, za Kielom in Rhein-Neckar Löwnom pa zaostaja štiri točke.

Flensburg-Handewitt, ki ga vodi nekdanji švedski reprezentant Ljubomir Vranješ, je prvem delu lige prvakov je v skupini A zasedel drugo mesto za nasprotnikom Celjanov Hamburgom.

"Gre za izjemno kakovostno ekipo, ki je sestavljena iz nemških, danskih, švedskih, islandskih in srbskih reprezentantov. Nemška ekipa je zares kompaktna, njena obramba 6-0 je odlična, ob tem pa goji igro s številnimi nasprotnimi napadi in hitrimi centri. Njena igra je smiselna, premore ogromno uigranih akcij in je nevarna iz vseh položajev," je o nemški ekipi v presežnikih govoril velenjski trener Branko Tamše, sicer velik privrženec nemške bundeslige.

Zaradi poškodb brez nekaterih pomembnih igralcev

Velenjske "ose" na nedeljskem obračunu in bržkone do konca sezone ne bodo mogle računati na pomembnega člena v obrambi Dina Bajrama, manjkala bosta tudi Marko Cingesar in Janez Gams. Na "silo" bosta vskočila Niko Medved in Peter Pucelj, nastalo kadrovsko vrzel pa bo zapolnila "velenjska rokometna pomlad", ki bo določeno priložnost dobila tudi v končnici državnega prvenstva, kjer imajo Velenjčani, sicer branilci tega naslova, tri točke prednosti pred drugouvrščenimi Celjani.

"V nedeljo moramo prikazati našo optimalno predstavo. Z obrambo na najvišji možni ravni in zbrano igro lahko računamo na zmago, ob tem pa si ne smemo dovoliti, da pademo v 'črne luknje', ki so dogajale na nekaterih naših minulih tekmah. Flensburgu bomo skušali vsiliti naš slog igre in mu s spremembami ritma ter ob pomoči naših zvestih privržencev prizadejati poraz, a naša igra mora biti zbrana in potrpežljiva vseh šestdeset minut," je o strategiji za nedeljsko tekmo s Flensburgom dejal Tamše.