Borut, skozi ves teden ste kazali vrhunsko pripravljenost, a s četrtim, sedmim, osmim in devetim mestom verjetno niste čisto zadovoljni?

Točno tako. Nad doseženimi rezultati sem razočaran. Sposoben sem bil doseči več. Ni pa to katastrofa, čeprav bi kakšna točka WorldToura več lahko padla. No, najbolj pomembno je, da sem močan, da se nogi dobro vrtita in grem lahko polno motiviran na klasike, ki sledijo.

V soboto v predzadnji etapi ste bili eden redkih klasičnih sprinterjev v vodilni skupini 60 kolesarjev, ki je preživel spredaj 220 kilometrov dolgo etapo do Nice.

Zmaga je bila blizu. To je res. Vendar ni šlo za klasično sprintersko etapo. Bil sem v begu že od začetka etape in tako pokuril veliko moči. Utrujen pa v sprintu tudi nisem mogel računati, da bi jih presenetil iz ozadja. Če bi bil le bolj agresiven in izkoristil dobro izhodišče v zavetrju za svetovnim prvakom Philippom Gilbertom, bi zlezel vsaj do tretjega mesta. Če bi bil slab, v takih okoliščinah ne bi bil niti sedmi.

Prestižna zelena majica najboljšega po etapnih uvrstitvah je bila na dosegu.

Ja, bila je lepa priložnost, da bi jo pripeljal do Nice. V takem stanju, kot sem bil, bi jo lahko privozil, a v Astani ni bila prioriteta. Več se je govorilo o etapni zmagi in skupni razvrstitvi. Tudi klubska taktika je bila temu prilagojena. Sam se, čeprav sem videl priložnost, nisem izpostavljal. Morda, glede na razplet, bi se moral.

V nedeljo je na sporedu prva legendarna klasika Milano–San Remo. Tu vsi sprinterji vidite priložnost.

Tudi sam sem tega mnenja, da zelo veliko kolesarjev lahko računa na odmeven rezultat. Tudi meni je lahko v prid, če se tako zavrti. Za klasike sem vedno motiviran. Veseli me, da sem dobro pripravljen, na klanec se dobro peljem, sprint mi tudi gre, motiviran sem, le za teh 300 kilometrov se moram še spočiti. Več pa težko rečem, saj je »Primavera« zelo nepredvidljiva.

Kako bi opisali celotno dirko »Proti soncu«, kot imenujejo Pariz–Nica? Simon Špilak je znova dokazal, da je med najmočnejšimi na teh enotedenskih dirkah?

Simon je bil zelo dober. Znova je dokazal, da sodi med najboljše. Zame ni presenečenje. Videl sem ga, kako lahkotno so se mu noge vrtijo. Glede vremena je vedno bojazen, kako bo, a tokrat smo imeli kar srečo. Pomembno je, da sem ostal zdrav. Velja pa za zelo nervozno dirko. Je le prva pomembna dirka v Evropi. Spredaj je zelo veliko dobrih. Hitrosti so velike. To sem dobro videl tudi v ubežni etapi. Povprečno sem obračal pedala z močjo 290 vatov, kar je zelo visoko povprečje. Tudi to je dokaz, da grem lahko samozavesten na naslednje dirke.