Industrijska proizvodnja v Nemčiji je namreč v začetku leta stagnirala. Januarja se je v primerjavi z decembrom sicer zvišala proizvodnja v gradbeništvu, nižja pa je bila proizvodnja v industriji in energetiki. Nekoliko upanja daje podatek nemškega izvoza, ki se je z letošnjim letom zelo povečal. Izvoz je januarja na mesečni ravni dosegel najvišjo rast po lanskem avgustu. Zunanjetrgovinski presežek največjega evropskega gospodarstva se je s tem zožil na 15,7 milijarde evrov.

Še bolj skrb zbujajoča je situacija v državah PIIGS. Portugalsko gospodarstvo se je lani skrčilo za 3,2 odstotka. V zadnjem lanskem trimesečju je bil padec na četrtletni ravni 1,8-odstoten, na letni pa 3,8-odstoten. Rast izvoza se je upočasnila, gospodinjstva pa so še bolj omejila svojo potrošnjo. Skrčilo se je tudi grško gospodarstvo, in sicer za 6,4 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju pa je bil padec na letni ravni 5,7-odstoten. Upočasnitev gospodarske rasti beleži tudi drugo največje svetovno gospodarstvo Kitajska. Cene življenjskih potrebščin so se na Kitajskem februarja na letni ravni zvišale za 3,2 odstotka, kar je najvišja rast v zadnjih desetih mesecih. Rast industrijske proizvodnje in trgovine na drobno pa se je upočasnila. To otežuje prizadevanje Pekinga, ki želi spodbuditi gospodarstvo.

Največji napredek k izboljšanju gospodarskega stanja so v letošnjem letu naredile ZDA. Stopnja brezposelnosti v ZDA se je februarja v primerjavi z januarjem znižala s 7,9 na 7,7 odstotka, ameriški delodajalci pa so neto odprli 236.000 novih delovnih mest. Če se bo ta trend nadaljeval še nekaj mesecev, bo tudi ameriška centralna banka počasi začela upočasnjevati stimuliranje gospodarstva in morebiti tudi skrajšala njegov rok. Ključno pri tem je to, da so gospodarstva med sabo izjemno povezana in to ni edini ključni indikator za končanje stimulacij. Ameriško gospodarstvo bo v drugi polovici pred še bolj pomembno nalogo glede proračunskega primanjkljaja, ki ga bodo morale nujno znižati. Kapitalski trgi ostajajo stabilni v naraščajočih trendih, stanje pa se lahko v kratkem zelo hitro obrne. Previdnost v naslednjih tednih ne bo odveč.