Sleherni prisotni na finalu svetovnega pokala se včeraj ni mogel načuditi, kako se je z alpskimi smučarji poigrala narava. Medtem ko je bilo nekaj sto metrov od ciljnega prostora vsepovsod sončno, se je v ciljni del »zabila« megla, ki bi jo lahko rezal s škarjami. Višje so se tekmovalci in tekmovalke sončili. Megla je bila tako gosta, da ne bi bilo izpeljati niti slalomske preizkušnje. V drugem delu popoldneva je začelo močno pihati, veter pa je vlil nekaj upanja, da bo megleni pas pomaknil proti dolini, proti mestu Chur. Toda zgodilo se je nasprotno, saj se je megla dvignila, v cilju pa postala še gostejša, tako da sta bili odpovedi posledično logični.

Andrej Šporn, eden od četverice slovenskih finalistov, ki si je priboril nastop na finalu, nam je dejal, da česa takšnega še ni doživel. Ko se je po odpovedi spuščal ob progi, je povsem izgubil orientacijo in nekje na sredi privolil turistki, ki mu je ponudila vožnjo do doline v Parpanu. Vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi pa je dejal, da je enkrat, ko se je med spuščanjem ustavil, doživel privid, da smuča še naprej...

Aksel Lund Svindal je z včerajšnjo smukaško odpovedjo bržčas dokončno izgubil boj za veliki kristalni globus z Marcelom Hirscherjem, je pa dobil lepo tolažilno nagrado v obliki svojega prvega malega smukaškega kristalnega globusa. Norvežan je športno priznal poraz z vremenom, ki je enkrat na tvoji strani, drugič pač ni. Toda pravila so bila jasna za vse, saj so tako moškim kot ženskam na tekmah svetovnega pokala pred finalom povedali, da v primeru, če bo tekma na finalu odpovedana, ne bo nobenih rezervnih scenarijev.

»Pogoji so bili nemogoči in jih je treba sprejeti. Športna krivica, ki se je zgodila Tini, se je predlani Lindsey Vonn. Pravila so narejena in se jih je treba držati, za razmisliti pa je, ali bi se jih dalo spremeniti. Ena točka pri tem ne igra nobene vloge. Dejstvo je, da je bila Tina v zadnjem času izjemno hitra v smuku, medtem ko smo bili na začetku sezone malo rjasti kar zadeva hitre discipline. Bolj je pomemben v tej sezoni Tinin napredek v hitrih disciplinah in naslov superveleslalomske svetovne prvakinje,« je nekaj ur po tekmi nasproti hotela Corona v Lenzerheideju pripovedoval Andrea Massi.

Preden smo se odpravili do Massija, smo prejeli novico, da je vlada Republike Slovenije včeraj za vse športne uspehe nagradila Tino Maze z enkratnim zneskom v višini 44.000 evrov, kar ji bo s svojega proračuna izplačalo pristojno ministrstvo. Za komentar smo vprašali Massija. »Lepa gesta. Priznanje za Tino, ki je v zadnjih letih iz svojega žepa veliko vložila v zgodbo o uspehu. Kot je bila lepa gesta nekdanjega ministra Milana Zvera, ki je verjel v Tinin projekt. Tedanji vložek je bila investicija, brez katere Tina ne bi dosegala takšnih rezultatov. Še vedno sem hvaležen Zveru kot tej vladi, ki poudarja, da so ti rezultati izjemno pomembni. Takšno razmišljanje je pomembno za državo.«