Vonnova, ki je že dlje časa v domovini na zdravljenju po poškodbi, zaradi katere je morala po padcu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu predčasno končati sezono, je osvojila svoj že šesti zaporedni smukaški globus. Na drugi strani pa je Tina Maze, ki je predčasno že osvojila veliki kristalni globus in malega za veleslalomski seštevek, dolgo upala, da bodo tekmo vendarle izvedli, na koncu pa je v skupnem seštevku smuka zaostala za Vonnovo za vsega eno točko. Tako je že na prvi tekmi finala ostala brez možnosti, da bi kot prva v zgodovini osvojila vse globuse v tej zimi; v preostalih disciplinah pred zadnjimi tekmami sezone vodi.

"O moj Bog, osvojila sem smukaški seštevek svetovnega pokala. Šestič zapored, in to s poškodovanim kolenom. Vse v življenju se povrne," je Vonnova javnosti sporočila prek svojega profila na Facebooku. "Smukaški kristalni globus očitno pripada nekomu drugemu. Čestitke, Lindsey. Vse se enkrat poplača," pa je prek Twitterja Američanki čestitala Mazejeva in ob tem namignila na smolo, ki jo je imela Vonnova na finalu pred dvema letoma.

Massi: Tini se je zgodila športna krivica

Vonnova je leta 2011 zaradi odpovedi dveh tekem na finalu za las prepustila veliki kristalni globus Nemki Marii Höfl Riesch. "Tina Maze je danes razočarana, gotovo ni zadovoljna. Vendar so bili pogojni nemogoči za izvedbo tekme in je to potrebno sprejeti. Tini se je danes zgodila športna krivica, pred leti pa se je to primerilo Vonnovi. Že tedaj sem dejal, da to ni dobro v športnem pogledu. Toda določena pravila so in se jih je potrebno držati. Je pa potrebno razmisliti o spremembi. V petek bi bil lahko rezervni dan, vendar so se držali pravilnika. V pogovoru z drugimi trenerji sem dejal, da bi morali imeti v urniku rezervni dan. Dan po slalomski zmagi ali pa po prihodu iz ZDA je bil takoj na naslednji dan smukaški trening. Tudi to ni dobro za naš šport, je tudi nevarno. Tina je rekorderka v svetovnem pokalu, zato mislim, da lahko Slovenija tudi zato dvigne glavo prek svojih predstavnikov v mednarodni zvezi," je menil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Vonnova je na začetku sezone nizala zmage v hitrih disciplinah, predvsem v smuku, v katerem je Mazejeva po izjemnem drugem delu sezone dosegla svojo najboljšo uvrstitev v skupnem seštevku doslej. "Sedaj filozofirati, kje je izgubila točko, ni potrebno. Na začetku smo bili malo 'zarjaveli' v hitrih disciplinah. Nato pa je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo v superveleslalomu, in to v disciplini, v kateri v Sloveniji ni mogoče trenirati. Tako gledam na to, ne kot da je kozarec na pol prazen, ampak da je na pol poln," je ocenil Massi.

Pozabiti na razočaranje, saj je že jutri nova tekma

Mazejeva je v preostalih disciplinah pred finalnimi tekmami na čelu svetovnega pokala. "Danes je sicer za nami v ekipi novo razočaranje, na kar nismo bili pripravljeni. Toda že v četrtek je na programu pomembna tekma, kjer bo potrebno doseči nov vrhunski izid v boju s tekmicami. Prepričan sem, da se bo Mazejeva znova zbrala. Gotovo se bo dokazala in dobro nastopila tudi na superveleslalomu, ki poteka po smukaški progi. Ta ji zelo ustreza in je bila hitra tudi v prejšnjih letih. Bo pa potrebno ohraniti koncentracijo do konca. Velika borba bo tudi na slalomu, kjer je Američanka Mikaela Shiffrin tudi zelo dobra in bo pred nami težka borba," je napovedal Massi.

Vlada Mazejevo za uspehe nagradila s 44 tisočaki

Vlada premiera Janeza Janše, ki se je danes sestala na svoji najverjetneje zadnji seji, se je odločila pred odhodom denarno nagraditi najboljšo alpsko smučarko v letošnji sezoni Tino Maze in ji je za vse športne uspehe v letošnji sezoni, s katerimi je nad pričakovanji promovirala Slovenijo, nagradila z enkratnim zneskom v višini 44.000 evrov.

"Sam to odločitev komentiram zelo pozitivno. Vem da bo marsikdo najprej pogledal na denar. Toda na to gledam predvsem kot na priznanje Mazejevi. Kot je bilo to že pred leti, ko ji je takratni minister za šolstvo Milan Zver, ko še ni bilo rezultatov, namenil denar. Bil je kritiziran, toda če tega vložka takrat ne bi bilo, tudi ne bi bilo takih rezultatov. Zato sem mu še vedno hvaležen, čeprav se sam ne ukvarjam s slovensko politiko, in tako gledam tudi na današnjo odločitev vlade, kot na priznanje izrednih dosežkov Mazejeve," je odločitev vlade ocenil Massi.

Svindalu globus, a ga odpoved ni razveselila

Norvežan Aksel Lund Svindal je po odpovedi smuka dokončno osvojil mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku discipline, kar je po superveleslalomskem njegov drugi mali kristalni globus v tej sezoni ter skupno sedmi v karieri. Ob tem je bil še dvakrat (2007 in 2009) skupni zmagovalec.

Svindal je mali kristalni globus v posebnem seštevku osvojil z 58 točkami prednosti pred Avstrijcem Klausom Kröllom, 61 točk manj od norveškega asa pa je imel tretjeuvrščeni Italijan Dominik Paris, ki je Svindalu že čestital. Svindal pa je po tem z nasmeškom odvrnil, da za ta globus danes res ni naredil veliko.

Svindal kljub temu po odpovedi smuka, ki se je pripetila zaradi pregoste megle v spodnjem delu, ni mogel biti pretirano vesel. Smukaški svetovni prvak se je namreč nadejal, da bi lahko v skupnem seštevku pokala znižal zaostanek za vodilnim Avstrijcem Marcelom Hirscherjem. Razlika med obema najuspešnejšima smučarjema zime sedaj ostaja 149 točk. Svindal ima le še tri priložnosti, v superveleslalomu, veleslalomu in slalomu, v boju za veliki kristalni globus ter le še teoretične možnosti za osvojitev skupne zmage. Avstrijec je namreč veliko boljši v tehničnih disciplinah. Od specialnih globusov Svindalu sicer manjka le slalomski.