Nadzorni svet Loterije Slovenije pod vodstvom Borisa Šušteršiča bo že jutri odločal o imenovanju predsednika in člana uprave, pa čeprav trenutni upravi pod vodstvom Tima Kocjana mandat poteče šele oktobra. Na mizi bodo imeli nadzorniki imena enajstih kandidatov. Da gre za veliko število prijav, bi težko rekli, saj gre za ena od najbolje plačanih delovnih mest v državnih podjetjih. Kocjan je po zadnjih podatkih za leto 2011 zaslužil več kot 222.000 evrov, član uprave Franci Križan pa s 176.000 evri prav tako ni veliko zaostajal.

Šušteršič, ki se je že seznanil s kandidaturami, včeraj ni znal natančno povedati, kdaj bodo to storili preostali nadzorniki. Naj ob tem omenimo, da nadzorniki po običajni praksi kandidature odpirajo skupaj.

Šušteršičeve trditve, da ne ve, kdaj se bodo s kandidaturami seznanili preostali nadzorniki, so vsaj deloma zavajajoče. Naši viri namreč trdijo, da je za jutri že sklicana seja nadzornega sveta, ki ima na dnevnem redu tudi imenovanje nove uprave. Še več, Šušteršič je sejo sklical že minuli petek, nekaj dni pred iztekom roka za vložitev kandidatur. »Sklicali smo zgolj priprave,« je kljub temu včeraj zatrdil Šušteršič. »Naredili bomo ocene, pogledali, kdo ima prednosti, kdo je dal boljši program,« pa je povzel naloge kadrovske komisije. Šušteršič je sicer tudi minuli teden, po naših informacijah že po sklicu jutrišnje seje nadzornega sveta, zatrjeval, da ne ve, kdaj se bodo nadzorniki seznanili s prijavami.

Prevladujoč vpliv v nadzornem svetu Loterije ima prav Šušteršič kot predstavnik FIHO, ki ima med nadzorniki še enega člana, skupaj s tremi predstavniki zaposlenih pa dejansko obvladujejo nadzorni svet. Poleg teh imajo v desetčlanskem nadzornem svetu svojo predstavnico še nekdanji zaposleni in upokojenci, ki so lastniki 10-odstotnega deleža Loterije Slovenije. Prav natančno določeno razmerje moči, ki se ni spremenilo že leta, verjetno botruje temu, da se že dan pred odpiranjem kandidatur pojavljajo dokaj jasne informacije o sestavi prihodnje uprave Loterije Slovenije.

Vodenje naj bi v skladu s trditvami naših virov v prihodnjem mandatu prevzela Romana Dernovšek, zdaj vodja trženja v Loteriji Slovenije in neuradna Šušteršičeva favoritinja. A vse kaže, da se tudi Kocjanu, ki vodi loterijo že vse od leta 1990 in prav tako že izpolnjuje pogoje za upokojitev, obeta nov mandat - tokrat menda kot člana uprave. Da bi veljalo razmisliti o »pomladitvi uprave«, je pred dnevi za Dnevnik sicer dejal tudi Šušteršič, ki pa očitno še ni pripravljen na to, da bi Kocjan mesto prepusti komu, ki bi mu bil morda bližje razvoj informacijske tehnologije Prav na tem področju naj bi namreč Loterija, katere uporabniki levji delež iger še vedno vplačajo fizično na izpostavah loterije, precej šepala.