Celjski kriminalisti so prejšnji teden pri 36-letnem občanu, doma na območju Trbonj blizu Dravograda, v stanovanjski hiši, kjer je osumljeni živel s svojo družino, ter v pripadajočih gospodarskih poslopjih in drugih objektih, ki jih je uporabljal za opravljanje kmetijske in gospodarske dejavnosti, opravili hišno preiskavo. Pri tem so odkrili posebej prirejen prostor za gojenje konoplje, večjo količino že posušene konoplje, zasegli pa so tudi več kot 400 še rastočih rastlin. Kriminalisti so zoper osumljenca podali kazensko ovadbo za kar enajst kaznivih dejanj, povezanih z neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor.

Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi bil dejanja osumljen Gregor Kac, ki se je na nedavnih lokalnih volitvah potegoval tudi za mesto občinskega svetnika stranke SDS v Dravogradu. Še več, v stranko naj bi vstopil na prigovarjanje zdaj že nekdanje poslanke Alenke Koren Gomboc, ki še vedno predseduje občinskemu odboru stranke v Dravogradu, kjer je bil Kac tudi predsednik nadzorne komisije stranke. V Dravogradu v zadnjih dneh velja celo za eksekutorja vidnih članov stranke, ki so se javno izpostavili pri zadnjih dogodkih, povezanih s Koren-Gombočevo. Tisti, ki niso odstopili sami, v teh dneh prejemajo sklepe o izključitvi iz stranke. Več virov nam je tudi potrdilo, da sta bila tako Kac kot soprog Alenke Koren Gomboc, ki je prav tako policist, oba člana posebne enote policije. Kljub temu da Kac že nekaj let ni več zaposlen v policiji, so Kačevi in Gombočevi ostali družinski prijatelji in so se pogosto obiskovali. Zato so se razširile govorice, da naj bi se v preiskavi znašla celo Koren-Gombočeva, vendar so nam na policiji to, prav tako neuradno, zanikali.

Kac je prepovedano drogo gojil v posebej varovanem in urejenem prostoru gospodarskega poslopja kmetije v Trbonjah, kamor se je priženil pred leti. Prostor je imel zelo dobro urejen in opremljen z zelo kakovostno opremo za nadzor rasti, vzdrževanje toplote in vlage v prostoru. Pri gojenju je uporabljal tudi umetna gnojila in druge kemikalije, z ustreznim in učinkovitim zračenjem in filtriranjem pa je dosegel, da se vonj konoplje ni širil v zunanje okolje. V sosednji Avstriji naj bi delal kot varnostnik in ni izključeno, da s konopljo ni prekupčeval tudi onstran meje.