Morda ne tako slavna kot nekatere teniške igralke, a glede na to, kje v konkurenci drugih športov v svetovnem merilu kotira alpsko smučanje, bo verjetno dosegla limit, ki ga morda nikoli več nobena alpska smučarka in alpski smučar ne bosta presegla. Še nobena smučarka ni bila v eni sezoni tako uspešna, kot je v tej Tina Maze. Če bo osvojila še vse male kristalne globuse, za kar ima zelo dobre možnosti, bo glas o dekletu s Koroške segel še dlje, Črno pa bo obiskalo še več velikih svetovnih medijskih hiš.

Čez leto dni bo Mazejeva tudi kandidatka za prestižno nagrado laureus, ki jo podelijo najboljšemu športniku in športnici leta na svetu. V teh dneh sta jo za minulo leto dobila britanska atletinja, sedmerobojka Jessica Ennis in bliskovito hitri Jamajčan Usain Bolt, v minulih letih pa je bila nagrada rezervirana za zvezdnike, kot so Michael Schumacher, Roger Federer, Novak Djoković, Serena Williams, Jelena Isinbajeva... Prestižno nagrado sta iz smučarskih vrst do zdaj dobili Janica Kostelić in Lindsey Vonn, ki sta v sezonah, ko sta bili najboljši nas svetu, dosegli manj mejnikov kot Mazejeva med lanskim oktobrom in letošnjim marcem.

Če bo prevladala moč številk, bo Tina Maze v letu, ko ne bo olimpijskih iger, favoritinja za naslov najboljše športnice sveta leta 2013. Ob predpostavki, da bo uspešna tudi v Lenzerheideju, o čemer ni treba prav nič dvomiti, bo imela več kot 2400 točk, tri kolajne s svetovnega prvenstva, vsaj deset zmag (morda izenači rekord Lindsey Vonn, ki je zmagala dvanajstkrat v eni sezoni), vse kristalne globuse, rekordno število stopničk v eni sezoni, neverjetno povprečje točk (okoli 70 na tekmo)...

Zgodba o introvertiranem dekletcu, ki se nikakor ni mogla privaditi na sivo okolico, v kateri je odraščala, nato pa je zacvetela v polnem sijaju, bo postala svetovna uspešnica. Pa njena pot z dna, ko je bila tik pred koncem kariere, a se je oklepila rešilne bilke, ki jo pooseblja Andrea Massi. Pa njun neizprosen način dela, njun svojstven medsebojen odnos in odnos do drugih, ki ima lahko za okolico oziroma ljudi okoli njiju tudi negativne stranske učinke, ne izključno pozitivnih. Vse to in še kaj je zgodba, vredna globalne razsežnosti. Vse kaže na to, da bo Tina Maze te pozornosti deležna. V smučarskem svetu je je že, sedaj je na vrsti še kaj večjega.

Ne glede na to, ali bo dobila nagrado za najboljšo športnico sveta, pa bo za slovenski šport in družbo v vsakem primeru ostala edinstvena. Tako z dosežki kot osebnostjo, pa naj bo ta všečna ali ne. Navdih in upanje, ki ga s svojo kreativnostjo daje drugim ljudem, bosta za vedno ostala.