A kljub zgodovinski naklonjenosti premierja v odhajanju do vsakovrstnega orožja – še posebej takšnega, ki ga je preprosto spraviti v promet – je imel po informacijah virov blizu razpadli koaliciji obrambni minister nemalo težav pri prepričevanju šefa, da je tak nakup smotrn. Po zgodbi s patrio se pač upravičeno boji orožja, saj je prepričan, da je magnet za vsako sranje, ki začne leteti naokoli ob orožarskih poslih. Kogar je enkrat patria zadela, ta se boji še zvite zažigalne vrvice. Večnamembnost je beseda, ki odpira vrata v sedanjih razmerah finančne krize in grozečega prihoda treh jezdecev apokalipse, minister za vojaške zadeve pa si kljub večdnevnemu razbijanju glave pri milem bogu ni mogel izmisliti, kakšno namembnost bi lahko pripisal električnim metuljem z izjemnim vidom.

Težko bi prvemu ministru prodal idejo, ki so jo pokurili v LDS-vladi, da bodo namenjeni za prevoz ranjencev, saj je že tista nekaj 100 gramov težka minikamera takšna obremenitev za minidron, da se brez operaterja, ki ga sune visoko v zrak, sploh ne bi odlepil od ljube nam zemljice. Saj bi na ministrstvu in v vojski raje kupili kakšne večje zadevščine, ki bi si zaslužile ime dron, a kaj, ko je Janez dovolil porabiti le dva milijona in pol evrov...

Poskusil je minister z idejo, da bi majhna zračna plovila posodili Gorenakovim pobom, da bi lahko snemala in arhivirala zombije v prvih vrstah protestnikov, a ga je kljub navdušenju ministra, ki skrbi tudi za policijo, predsednik Janez hitro zavrnil. »Leta 2015, ko bi lahko dobili prvega motornega metulja, protestov ne bo več,« je zamrmral Janez, ki se morda celo ni zmotil, čeprav je izhajal iz povsem zgrešene predpostavke, da se bodo zombiji utrudili, ko bodo ugotovili, da je Janez edini resnični temelj stabilnosti.

»Finančna vzdržnost, varčevanje...« je zdaj kot glas razuma začelo odmevati v glavi ministra za oborožitev. »Zadeva je takšna, stoji pa tako,« je začel nagovor vedno bolj vznejevoljenemu Janezu. »Medtem ko bodo Nemci, kot pregovorno šparovni in racionalni pri odločitvah, za le tri drone (pri tem minister dvigne desnico in pokaže tri prste, kot bi pojasnjeval otroku) odšteli 168 milijonov evrov (in posebej počasi in poudarjeno izgovori sto-osem-in-šestdeset), bomo mi za osem kosov visokotehnoloških naprav odšteli po tvojem modrem nasvetu le 2,5 milijona, kar je le 40 odstotkov ekscesne nemške investicije, ob upoštevanju količine naročene tehnologije pa le 0,5 odstotka. Upoštevaj ob tem še dejstvo, da bomo tako pokurili 2,5 milijona evrov, kar bo krasen izgovor, da ne moremo popraviti plač vedno tečnih učiteljev, da bomo imeli izgovor za luknjo v pokojninski blagajni in da bomo porabili 2,5 milijona evrov, ki ne bodo na voljo naslednji vladi, ki je verjetno ne bomo sestavljali mi. In potem jim bomo lahko vsak dan metali v obraz očitke, da ne znajo z denarjem, da je luknja prevelika in hej... zmaga na naslednjih volitvah bo naša,« je sklenil minister za oborožitev.

Takšno dolgoročno razmišljanje premierja ni pustilo hladnega. Vse drugo je zgodovina...