Cerklje na Gorenjskem. Župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj napoveduje, da bodo dom za starejše občane začeli graditi še ta mesec. »Zgradili bomo dve stavbi, v katerih bo prostora za 151 oskrbovancev. Imamo koncesijo za dom za starostnike in tudi zagotovljena sredstva. Nekaj smo prihranili, nekaj bo morda potrebno pridobiti s krediti, a pomladi 2014 želimo odpreti novogradnjo,« pravi Čebulj.

Projekt ni nov, saj sega vsaj desetletje nazaj, dom pa je sprva načrtoval še Gradbinec GIP, ki pa je februarja lani končal v stečaju. Občina je projekt z vsemi soglasji odkupila, za dokončanje pa bo Cestnemu in gradbenemu podjetju Novo mesto plačala še 6,5 milijona evrov.

Dokaz, da je naložba več kot dobrodošla, so dolge čakalne vrste starostnikov na sprejem v gorenjske domove. V Cerkljah so prepričani, da bodo dom lahko napolnili, dolgoročno pa so se v naložbo podali, da bi zadostili potrebam iz lokalnega okolja. Čeprav je prvotni projekt, poimenovan Vas brez ovir, ki so mu krajani nasprotovali, obsegal od varovanih stanovanj do stanovanj za zaposlene, bo tudi okrnjen projekt po Čebuljevih besedah nudil ustrezno medicinsko in drugo oskrbo za vse oskrbovance.

Nezadovoljstvo nekaterih krajanov nad projektom je izhajalo iz bojazni, da bo velika naložba posegla v kakovost bivanja v majhnem vaškem okolju, čeprav bo novi dom umeščen med dvema naseljema z dobro prometno povezavo in bo nudil tudi nova delovna mesta ljudem iz občine Cerklje in okolice. Dolgoletni boj za uresničitev tega projekta je ob splošni krizi in njenih posledicah pomenil tudi zmago za župana Čebulja, ki je od začetka bil največji zagovornik nove pridobitve, ki se bo raztezala na okoli 7800 kvadratnih metrih. Če bo občini uspelo dokončati gradnjo po načrtih, bo od prve predstavitve projekta minilo res neverjetnih deset let.šu