Kranj. Miroslav Marčetič, nekdanji sodelavec direktorja kranjske mestne uprave Mitje Heraka na policijski upravi Kranj, za kranjsko občino ni izdelal zgolj investicijskih dokumentov za komunalni projekt Gorki, temveč za več drugih projektov, ki jih sploh še niso uvrstili v občinski proračun. Tako je izdelal investicijsko dokumentacijo za telovadnico osnovne šole v Stražišču, ki je dolgoletna in neuslišana želja krajanov tega dela Kranja. Tudi v drugem mandatu župana Mohorja Bogataja telovadnica ostaja neuresničen projekt.

Za krožišče v proračunu niso našli sredstev

Še bolj zanimivo je Marčetičevo izdelovanje dokumentacije za medgeneracijski center v Kranju. Zanj naj bi okoli 400.000 evrov prispeval donator Vincenc Draksler iz Švice, ki pa je za zdaj zaradi nasprotovanja lokaciji v nekdanji gostilni Blažun donacijo umaknil. Po besedah Nade Bogataj Kržan, načelnice urada za družbene dejavnosti na občini, ga bodo obiskali v Švici in se skušali dogovoriti o naložbi, vredni 800.000. Marčetič je dokumentacijo za medgeneracijski center izdelal, še preden je mestni svet sprejel letošnji proračun, v katerem je občina zanj zagotovila 400.000 evrov. Prav tako pa je že leta 2011 dobil naročilo za izdelavo investicijske dokumentacije novega krožišča pri sodišču v Kranju, ki prav tako še čaka na realizacijo in ga tudi v letošnjem proračunu ni. Za izdelavo dokumentov za medgeneracijski center je Marčetič izdal dva računa v višini 4950 evrov, za občino pa je izdeloval dokumentacijo še za nekaj drugih projektov, na primer prenovo stavbe na Sejmišču in vodovod po Valjavčevi ulici.

V letu in pol okoli 30.000 evrov za projekte

Kot smo že pisali, je kranjska občina nekdanjemu sodelavcu direktorja občinske uprave v letu in pol, odkar je postal podjetnik, za različne projekte plačala okoli 30.000 evrov. Marčetičevo podjetje sicer za izdelavo različnih investicijskih dokumentov ni imelo nobenih izkušenj, direktor kranjske mestne uprave Mitja Herak pa je opozoril, da so Marčetiča izbrali, ker je bil občutno cenejši od drugega ponudnika, podjetja K & Z svetovanje iz Radovljice. Boža Kovač, direktorica omenjenega podjetja, ki je izdelalo krovne dokumente za največji občinski projekt Gorki, je po drugi strani dejala, da Marčetičeva ponudba ni bila za 6000 evrov nižja, kot je navajal Herak, temveč zgolj za 2000 evrov.

Kovačeva se je obregnila tudi ob kakovost Marčetičevih dokumentov, saj je te našla v vlogi za razpis za evropska sredstva, ki ga je sama pripravljala. »Nič nimam proti, če je kdo cenejši. A ob zaključevanju celotne vloge sem odklonila svoj podpis, ker me je zmotilo to, da je bil eden od dokumentov nestrokovno pripravljen. Na mojo zahtevo ga je moral izdelovalec (Marčetič, op. p.) popraviti, šele potem je bil primeren za oddajo,« je dejala Kovačeva, ki ima bogate izkušnje in tudi odlične rezultate pri pripravi različnih projektov.