Kočevje, Ribnica. Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač bo danes z županoma Kočevja in Ribnice podpisal več pogodb za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb. Pet pogodb je skupaj vrednih več kot 2,6 milijona evrov, največ denarja, okoli 730.000 evrov, pa bodo namenili energetski sanaciji Osnovne šole Zbora odposlancev Kočevje in Zdravstvenega doma dr. Janeza Oražma v Ribnici. Še skoraj 400.000 evrov bodo prispevali za sanacijo enote Bračičeva že omenjene Osnovne šole Zbora odposlancev Kočevje, 587.000 za kočevski vrtec Ostržek in 187.000 evrov za Osnovno šolo Ljuba Šercerja.

Zanimivo je, da je ta razpis pred časom omenjala ravnateljica Osnovne šole Stara Cerkev Sonja Veber, ko so ravnatelji osnovnih šol Ob Rinži, Zbora odposlancev in Ljuba Šercerja v javnem pismu opozorili na po njihovem mnenju nepravično dodelitev vseh 21.000 evrov, namenjenih nujnim popravilom v kočevskih šolah, za zamenjavo ventilov na njeni šoli. Ob tem so se pojavili namigi, da je odločitev padla pod vplivom njenega moža in nekdanjega kočevskega župana Janka Vebra, Sonja Veber pa je po drugi strani opozorila na to, da je nihče iz občinske uprave sploh ni obvestil na veliko bolj pomemben evropski razpis za sofinanciranje energetske sanacije šol.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je na razpisu za sofinanciranje naložb v energetsko sanacijo javnih stavb v lasti lokalnih skupnosti skupno odobrilo 109 projektov. Zanje bo občinam namenilo 52 milijonov evrov nepovratnih kohezijskih sredstev za celovito energetsko prenovo stavb in vgradnjo sistemov ogrevanja na lesno biomaso. Posamezni projekt bodo sofinancirali v višini 85 odstotkov.